in

TO JE BIO CILJ: Nov ugovor Evropske unije i Fajzera o 1,8 MILIJARDI DOZA

Evropska unija je sklopila treći ugovor s kompanijama Fajzer i Biontek o nabavci dodatnih 1,8 milijardi doza njihove vakcine protiv koronavirusa, namenjenih svim članicama EU, izuzev Mađarske koja nije deo sporazuma.

Evropska komisija je navela da će ugovor, koji je nedavno dogovoren u ime svih 27 članica Unije, omogućiti kupovinu 900 miliona doza trenutne vakcine i seruma prilagođenog različitim sojevima koronavirusa, uz mogućnost kupovine dodatnih 900 miliona doza.

Iako su se članice EU dogovorile da nastave sa kolektivnom kupovinom vakcina, Mađarska je odlučila da ne bude deo novog ugovora. EU je prethodno sklopila dva ugovora s kompanijama Fajzer i Biontek, za 600 miliona doza.

Sve članice Unije osim Mađarske imaće mogućnost da kupe vakcine na osnovu novog ugovora, rekla je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirjakides.

Uz vakcine zapadnih proizvođača, Mađarska koristi i vakcine iz Kine i Rusije, zahvaljujući čemu je oko 40 odsto stanovništva te zemlje primilo najmanje jednu dozu. Mađarska je druga u EU po procentu vakcinisanog stanovništva.

(beta)