in

Tiodorović: “Broj umrlih od kovida je strahovit” – A kako je to utvrđeno bez obdukcije?

Broj umrlih od kovida je „strahovit”, a nove žrtve su nevakcinisani, izjavio je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i pozvao još jednom građane da prime vakcinu protiv korone, kako bi se dostigao kolektivni imunitet.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je i da se jesenji raspust za učenike produži na devet dana, a Tiodorović smatra da ta odluka može da pomogne, ali da nas čeka „mnogo zarazniji” delta plus soj, kao i pojava sezonskog gripa.

Krizni štab je doneo odluku da kovid propusnice budu obavezne od 20 sati u ugostiteljskim objektima, kockarnicama i kladionicama, a Tiodorović napominje da medicinski deo ostaje pri stavu da propusnice mogu biti efektivne samo ukoliko se sprovode 24 sata.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na mreži “Telegram” na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Zato je ukazao da se moraju poštovati trenutne mere.

Tiodoroviću, ako je korona toliko smrtonosna zašto nosite

molersku masku a ne ovu profesionalnu?

„Propao nam je scenario da se vakciniše što veći broj ljudi i da sprovodimo oštre mere. Ostao nam je scenario koji se zove prirodni proces, što znači da će se zaražavati svi”, rekao je Tiodorović za TV Prva, preneo je Tanjug.

Kako je rekao, vakcinisani imaju dobar imunitet, a zaštićeni su i oni koji su preležali kovid, dok će žrtve biti nevakcinisani, kao i vakcinisani stari teški hronični bolesnici.

„Od želje da stignemo do kolektivnog imuniteta, deli nas jedan deo antivaksera, ali i politikantstvo koje se koriste u svakoj prilici, na svakom mestu”, poručio je Tiodorović.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je i da se jesenji raspust za učenike produži na devet dana, a prema Tiodorovićevim rečima, o pomeranju zimskog raspusta razgovaraće se na sledećoj ili na nekoj od predstojećih sednica.

„Tada ćemo procenjivati da li će se pojaviti grip u nekoj blažoj epidemijskoj formi. Znamo da su deca ta koja ga najčešće raznose”, rekao je epidemiolog.

Velika Britanija je postala prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korona virusa u obliku pilule – molnupiravir, a Tiodorović izražava nadu da će je i Srbija dobiti ubrzo.

„Do sada smo sa američkom firmom koja to radi, veoma dobro sarađivali i mislim da pilula može biti efikasnija u samom lečenju, jer se daje u prvih pet dana kada se pojave simptomi”, poručio je Tiodorović.

Međutim, ukazao je da je i nakon pilule potrebna vakcina.

Tiodorović je podržao i odluku Grčke pravoslavne crkve da svi vernici koji prisustvuju verskim službama, moraju da imaju negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji.

„To je odraz odgovornosti”, naglasio je on.