in

Teške borbe u Bahmutu, svaka kuća pretvorena u tvrđavu

Teške borbe u Bahmutu, svaka kuća pretvorena u tvrđavu

Teške borbe danas se vode za razoreni ukrajinski grad Bahmut koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Prema procenama američkih vojnih zvaničnika borbe neće biti okončane u skorijoj budućnosti, ali ishod bitke za Bahmut je neizvestan imajući u vidu postepeno napredovanje ruskih snaga, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik američke administracije, preneo je Rojters.

Pored ruskih oružanih snaga u borbama za Bahmut učestvuju i plaćenici iz privatne ruske paravojne grupe Vagner.

„Pre nekoliko nedelja izgubili smo položaje na istočnim prilazima gradu jer su ruske snage neprestano jurišale na naše položaje. Prešli smo na rezervne položaje da bismo spasili naše vojnike.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pokušavamo pametno se organizujemo i vratimo te napuštene položaje“, rekao je ranije danas jedan od ukrajinskih vojnih starešina u razgovoru sa izveštačem Bi-Bi-Sija. Vlasnik Vagnera Jevgenij Prigožin izjavio je ranije da su Ukrajinci svaku kuću u Bahmutu pretvorili u tvrđavu i da sada postoji „500 linija odbrane“.

Rusija koristi svu raspoloživu vojnu moć da bi zauzela Bahmut u bici koja se smatra kritičnom za Kremlj nakon što je poslednjih meseci ruska vojska izgubila „tlo pod nogama u Ukrajini“, prenosi britanski javni servis.

Zauzimanje Bahmuta je takođe važno za dalji napredak Rusije i kontrolu nad celim regionom Donbasa, navodi se u izveštaju Bi-Bi-Sija.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(tanjug)