in

Tek što su Kijevu odlučili da isporuče tenkove počinje kampanja i za avione

Tek što su Kijevu odlučili da isporuče tenkove počinje kampanja i za avione

Tek što je odobrena isporuka tenkova „leopard“ Kijevu, već stižu pozivi da se Ukrajina naruža i vojnim avionima

Nakon što je Nemačka odobrila da Ukrajini budu isporučeni „leopard“ tenkovi, predsedavajući Minhenske konferencije o bezbednosti Kristof Hojzgen izjavio je da se zalaže za isporuku i borbenih aviona Kijevu.

On je na televiziji ARD rekao da bi Ukrajini trebalo poslati američke borbene avione F-16 ili avione sovjetskog dizajna iz starih zaliha DDR-a.

Tumačeći stobodno međunarodno pravo, Hojzgen je naveo da ne postoje prepreke stranim snagama da snabdevaju Ukrajinu oružjem, uključujući i isporuku borbenih aviona.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Sjedinjene Američke Države i Francuska nisu isključile isporuku borbenih aviona Ukrajini pored tenkova.

Međutim nemački kancelar Olaf Šolc odbio je danas mogućnost da se avioni dostave Ukrajini.

On je kazao da je protiv takmičenja u tome ko nudi više u kojem su u prvom planu domaći motivi umesto pomoći Ukrajini.
Šolc je u ranijoj izjavi berlinskom „Tagesšpiglu“ kazao da ako u Nemačkoj, čim se donese jedna odluka, počne sledeća debata, onda to ne deluje ozbiljno i poljuljaće poverenje građana u odluke vlade.

Izričito protiv slanja aviona Kijevu je i potpredsednica socijaldemokrata Saskija Esken ističući da je „odlučujući faktor da Nemačka i NATO ne postanu strana u ovom ratu“.
Istovremeno, za Nemačku je bilo važno da jasno stavi do znanja ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da Berlin svakom odlukom „odbacuje rusku agresiju“, dodala je ona.

Predstavnica Ministarstva odbrane SAD Sabrina Sing ranije je rekla da Pentagon ne isključuje snabdevanje Kijeva američkim lovacima F-16. „Definitivno nećemo ništa da skinemo sa dnevnog reda“, rekla je ona.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)