in

Svuda umešali prste pa se žale: „Kriza u Moldaviji, Siriji, Libiji, Srbiji, na Kosovu“

Svuda umešali prste pa se žale: „Kriza u Moldaviji, Siriji, Libiji, Srbiji, na Kosovu“

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je danas u Madridu da je Evropa u plamenu nakon rata u Ukrajini.

Kriza u Moldaviji, Siriji, Libiji i, kako je naveo Borelj, „Srbiji, Kosovu“, prenosi Europa pres. On se založio podjednako za rešavanje svih kriza.

Borelj se, na događaju koji je organizovao Univerzitet IE u Madridu, osvrnuo na reči generalnog sekretara UN Antonija Gutereša koji je upozorio na velike izazove s kojima se suočava svet izvan Ukrajine i na potrebu da se prema svima njima postupa jednako.

Borelj je ukazao da je napadom Rusije na Ukrajinu otvorena nova stranica istorije i da će zbog te odluke ruskog predsednika Vladimira Putina posledice osetiti ceo svet, posebno Ukrajinci.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Borelj je u vezi sa tim pozdravio brzu reakciju EU koja je poslala do sada vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini u iznosu od 50.000 miliona evra.

„Moramo biti sigurni da će Ukrajina pobediti“, rekao je Borelj, ukazujući na problem zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije.

Borelj je ukazao da taj problem nije počeo sa ratom u Ukrajini, ali da ga je pogoršao.

„Ono što smo imali je prevelika zavisnost od ruskog gasa, napomenuo je Borelj, navodeći da je pojedinim članicama EU, kao što su Mađarska i Nemačka, Rusija bila gotovo jedini snabdevač.

(tanjug)

 

The post Svuda umešali prste pa se žale: „Kriza u Moldaviji, Siriji, Libiji, Srbiji, na Kosovu“ first appeared on WebTribune.