in

SVE VODI KA NEMINOVNOM: Putin naredio da se organizuje smeštaj i novčana pomoć za izbeglice iz Donbasa

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev obratio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pruži hitnu pomoć toj oblasti u vezi neočekivano velikog priliva izbeglica iz Donbasa, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Putin je razgovarao telefonom sa vršiocem dužnosti ministra za vanredne situacije Aleksandrom Čuprijanom i naložio mu je da hitno otputuje u Rostovsku oblast kako bi na licu mesta organizovao posao za stvaranje uslova za smeštaj, obezbeđivanje toplih obroka i svega neophodnog, uključujući medicinsku pomoć“, rekao je Peskov.

Ruski lider je takođe naložio Vladi Rusije da hitno obezbedi isplatu od po 10.000 rubalja (oko 115 evra) svakoj izbeglici koja stigne iz Donbasa u Rostovsku oblast.

Kako je rečeno Sputnjiku iz ruske Vlade, izbeglicama iz DNR i LNR biće isplaćena jednokratna pomoć iz Rezervnog fonda.

Ranije je rukovodstvo samoproglašenih republika Donbasa – LNR i DNR objavilo privremenu evakuaciju stanovništva u rusku Rostovsku oblast zbog opasnosti od napada ukrajinske vojske.

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev ne planira ofanzivu na Donbas kao ni bilo kakve diverzije koje uključuju hemijsko oružje i specijalne operacije u tom regionu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE