in

Sve više američkih vojnika u Evropi – Šta to spremaju SAD?

Kako se ratu u Ukrajini ne nazire skori kraj, američka bezbednosna pomoć se preusmerava na dugoročnu kampanju.

Ona po svemu sudeći podrazumeva više američkih vojnika u Evropi i još tri milijarde dolara dodatne američke pomoći za obučavanje i opremanje ukrajinskih snaga, kažu anonimni dobro upućeni izvori u američkoj administraciji.

U razgovoru sa izveštačem AP izraženo je očekivanje da će Vašington sutra, šest meseci od izbijanja sukoba i na dan kada se obeležava 31. godišnjica nezavisnosti Ukrajine, obelodaniti novi paket pomoći.

Tim novcem će se finansirati nabavke dronova, oružja i druge vojne opreme koja se, po svemu sudeći, neće koristiti u ratnim operacijama još godinu ili dve, kažu sagovornici AP i ističu da bi struktura američke pomoći u okviru inicijative za Ukrajinu mogla da se promeni preko noći, ali ne znatno.

Za razliku od većine prethodnih paketa američke vojne pomoći, novi paket je u velikoj meri usmeren na srednjoročne i dugoročne odbrambene planove Ukrajine, kažu američki zvaničnici upoznati sa ovim pitanjem.

Ranije isporuke, od kojih je većina obavljena na osnovu predsedničkih naredbi i ukaza, bile su fokusirane na hitne, neposredne potrebe Ukrajine za oružjem i municijom i uključivale su korišćenje zaliha i rezervi koje Pentagon već ima na raspolaganju i može da ih isporuči u kratkom roku.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389   Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(tanjug.rs)