in

Sukob u Ukrajini će se završiti kada zapadne zemlje zaustave proksi rat protiv Rusije

Sukob u Ukrajini će se završiti kada zapadne zemlje zaustave proksi rat protiv Rusije

Druga strana trenutno nije spremna za smislenu komunikaciju, istakao je predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja

Sukob u Ukrajini će se završiti kada zapadne zemlje zaustave proksi rat protiv Rusije, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa sirijskim kolegom Basamom Sabagom, a preneo TASS.

„Svi se nadamo miru. Kada oni koji promovišu ovaj sukob prestanu da vode rat preko posrednika protiv nas, a uz pomoć jadnih Ukrajinaca koji ginu za njih, kada zauzmu realan stav o našim brigama koje smo jasno identifikovali od prvog dana, onda mislim da će se perspektiva mira  približiti“, naglasio je Nebenzja, napominjući da druga strana trenutno nije spremna za smislenu komunikaciju.

Nebenzja je nešto ranije, pred Savetom bezbednosti UN istakao i da SAD lažu tvrdeći da je Rusija sprečila dolazak inspektora Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) u sirijski grad Duma u ​​aprilu 2018. godine, gde se dogodio incident sa hemijskim oružjem.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

„Zloglasna nevladina organizacija ‘Beli šlemovi’ je 7. aprila 2018. prijavila navodni incident u sirijskom gradu Dumi. Kažu da je nekoliko desetina ljudi umrlo od posledica bacanja boca sa hlorom, a žrtve su prevezene u najbližu bolnicu. Malo ko se sada seća da je 10. aprila zvanični Damask uputio poziv OPCV da pošalje inspektore u grad Dumu, ali oni nisu otišli“, rekao je diplomata.
On je podsetio da su SAD, Velika Britanija i Francuska 14. aprila 2018. godine, kao „kaznu“ za incident u Dumi, pokrenule masivan raketni napad na sirijske civilne i vojne ciljeve.

„Drugim rečima, Pariz, London i Vašington, bez čekanja za bilo kakve istrage, sami su identifikovali krivca i kaznili ga“, rekao je Nebenzja, a preneo TASS.

Ruski diplomata je istakao da se sekretarijat Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) pretvorio u „potpuno kontrolisan mehanizam u rukama Zapada kojim se iskrivljuju činjenice“.
Nebenzja je na sednici Saveta bezbednosti govorio nakon onlajn nastupa generalnog direktora OPCV Fernanda Arijasa, koji je predstavio izveštaj u kome se sirijska vlada okrivljuje za incident sa hemijskim oružjem u Dumi.

On je ukazao da je nakon Arijasovog govora jasno da je sekretarijat OPCV od ugledne i nepristrasne međunarodne strukture osmišljene da prati poštovanje Konvencije o hemijskom oružju, degradiran i transformisan u, kako je naveo, besmisleno i kontrolisano oruže u rukama Zapada radi prikrivanja flagrantnih kršenja konvencija.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)