in

Stavićemo veto na 12. paket sankcija Rusiji

Stavićemo veto na 12. paket sankcija Rusiji

Ukolika mađarska kompanija MOL ne bude mogla više da izvozi naftne derivate iz ruske nafte na tržište Češke i Hrvatske, zaboravite na podršku Budimpešte, poručuje šef mađarske diplomatije

Mađarska će staviti veto na 12. paket sankcija Ruskoj Federaciji, ako mađarskoj kompaniji MOL ne bude dozvoljeno da prodaje derivate proizvedene od ruske nafte Hrvatskoj i Češkoj, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Prema njegovim rečima, 5. decembra su istekla pravila po kojima je mađarska naftna i gasna kompanija MOL mogla da izvozi derivate od ruske nafte na tržišta Češke i Hrvatske.

„Jasno smo stavili do znanja da nećemo staviti veto na 12. paket sankcija ako MOL može da nastavi da izvozi naftne derivate na češko i hrvatsko tržište“, kazao je Sijarto mađarskim novinarima, prenosi TV kanal M1.

Šef mađarske diplomatije je prethodno izjavio da će Budimpešta tražiti od Evropske unije da produži izuzeće nacionalne naftne kompanije MOL iz sankcija protiv Rusije za još godinu dana.

On je takođe oštro kritikovao Hrvatsku kao transportnu rutu za dopremanje energenata u region.

Sijarto je ukazao da je Hrvatska podigla tranzitne naknade za isporuku nafte, koje su sada četiri puta više od tržišne cene i ocenio da nije časno ostvarivati veliku dobit u vreme rata.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social