in

Šta su Strajkeri i zašto ih SAD šalju u Ukrajinu?

Šta su Strajkeri i zašto ih SAD šalju u Ukrajinu?

Strajker ima jasne prednosti, ali i očigledne slabosti. Na ukrajinskim komandantima je da ih rasporede na mesta koja odgovaraju njihovim jedinstvenim kvalitetima.

Sjedinjene Države planiraju da pošalju oko 100 oklopnih vozila Strajker u Ukrajinu kao deo novog paketa vojne pomoći vrednog oko 2,5 milijardi dolara, dodajući još jedan moćniji sistem naoružanja koji je ranije bio zadržan.

Prema američkoj vojsci, postoji 18 različitih varijanti Strajkera. Neki su napravljeni prvenstveno za prevoz vojnika u i van bitke, dok su drugi dizajnirani da nose oružje poput minobacača od 120 mm za pružanje vatrene podrške.

Oni mogu nositi oružje srednjeg i velikog kalibra za direktnu vatru na neprijateljske trupe sa topovima od 30 mm ili čak većim topovima od 105 mm, ali većina je naoružana samo jednim teškim mitraljezom na daljinsko upravljanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U saopštenju Pentagona se navodi da će Ukrajina zajedno sa Strajkersima dobiti i 20 minskih valjaka dizajniranih da budu dovoljno teški da detoniraju nagazne mine. Guraju se ispred oklopnih vozila u nadi da će sigurno proći kroz minska polja, piše AJB.

Kako je rat između Ukrajine i Rusije evoluirao u statičniju bitku između ukopanih vojnika zaštićenih pojasevima protivtenkovskih mina, kombinacija Strajkera ​​sa minskim valjcima i dodatnom opremom za uništavanje prepreka ukazuje na to da Sjedinjene Države pružaju Ukrajini specifične mogućnosti koji omogućavaju kijevskim oružanim snagama da prodru u rusku odbranu.

Strajkeri su u početku imali ravno dno, ali se u misijama u Iraku to pokazalo kao slaba tačka, pa je vojska postepeno zamenila ta vozila novijim Strajkerima opremljenim dnom u obliku slova V sličnim onima koji se koriste na otpornim na mine i zaštićenim od zasede vozila (MRAP).

Iako Strajkeri nisu tako moćni ili zaštićeni kao tenkovi, oklopno borbeno vozilo sa osam točkova može da radi u snegu, blatu i pesku, iako je mobilnost van puta donekle ograničena nedostatkom gusenica.

Strajker ima jasne prednosti, ali i očigledne slabosti. Na ukrajinskim komandantima je da odluče da li će brigadu rasporediti na lokacijama koje odgovaraju njenim jedinstvenim kvalitetima.

Treba izbegavati slanje brigade u direktnu borbu sa ruskim mehanizovanim ili tenkovskim brigadama, posebno na otvorenom terenu gde tenkovi i borbena vozila mogu da podnesu svoju superiornu vatrenu moć dugog dometa.

Strajker, uprkos impresivnoj veličini, u osnovi je oklopni transporter za do devet pešaka. Borbeni taksi, optimizovan za gradske operacije od strane američke vojske i proizvođača General Dinamics.

Vremenom je postajao sve veći i teži, ali njegova dodatna težina je uglavnom bila posledica odbrambenih promena kao što su morfovi i dodatni oklop. Vozilo je teško, ali nema vatrenu moć.

Strajker brigade su zapravo samo pešadijske brigade sa velikim, sofisticiranim oklopnim transporterima.

Veliko iskustvo u Iraku je istaklo jedinstvenu snagu Strikera u prepunim gradovima.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(danas.rs)