in

“Šta su oni uradili u rusko-ukrajinskom ratu? Samo se bogatili na prodaji oružja” …

“Šta su oni uradili u rusko-ukrajinskom ratu? Samo se bogatili na prodaji oružja” …

U trenutku slabe aktivnosti međunarodne zajednice i bogaćenja trgovaca oružjem na račun ukrajinske krize, Turska jedina razgova sa obe zaraćene strane.

Turska je jedina zemlja koja istovremeno razgovara sa Rusijom i Ukrajinom u cilju pronalaženja mirnog rešenja, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

„Šta su oni uradili u rusko-ukrajinskom ratu? Da li se svet umešao na neki način? Nije. Svi oni pomažu trgovcima oružjem. Njih brine to, kako trgovci oružjem u svetu zarađuju, gde uzimaju svoju dobit i šta dobijaju“, rekao je on.

Turski lider je podvukao, da Ankaru interesuje kako da se osigura mir. Prema njegovim rečima, on se istog dana sastaje sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim i pokušava da shvati na koji način da ih pomiri. Telefonski razgovor ruskog i turskog lidera je održan 5. januara.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Vladimir Putin je tokom razgovora potvrdio spremnost za ozbiljan dijalog o Ukrajini pod uslovom da Kijev ispuni poznate zahteve i uzme u obzir nove teritorije.

Erdogan je podvukao da pozivi na mir moraju biti podržani jednostranim prekidom sukoba i pravičnim regulisanjem nesuglasica. Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, turski predsednik je više puta predlagao da posreduje u regulisanju sukoba.

Krajem marta 2022. godine je u Instanbulu održana runda pregovora između Kijeva i Moskve. Turski lider je predložio da se organizuje sastanak Putina i Zelenskog. Ranije je Rusija upozorila da značajan deo oružja, koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu, dolazi do terorista i krade se.

(sputnik)