in

ŠTA SADA OČEKUJU? – Rusija uskoro evakuiše osoblje ambasade iz Ukrajine

Rusija će uskoro evakuisati personal svoje ambasade u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Na adresu ruskih diplomata u Ukrajini stigle su pretnje fizičkim nasiljem, na koje Kijev nije reagovao, navedeno je u saopštenju.

„U nastalim okolnostima, naš prioritet je briga o ruskim diplomatama i zaposlenima u ambasadi i generalnim konzulatima. Da bi zaštitilo njihove živote i bezbednost, rusko rukovodstvo odlučilo je da evakuiše osoblje ruskih inostranih misija u Ukrajini, koje će biti realizovano u najskorije vreme“, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo je podsetilo da su od 2014. godine ruska ambasada u Kijevu i generalni konzulati u Odesi, Lavovu i Harkovu bili izloženi višestrukim napadima.

Ruski centar za nauku i kulturu u Kijevu redovno je bio izložen provokacijama, narušeno je zdravlje njegovog direktora, a naneta je šteta imovini centra, dodaje rusko Ministarstvo.

„I ruske diplomate postale su objekti agresivnih dejstava. Dobijali su pretnje fizičkim nasiljem. Paljena su im vozila. Suprotno obavezama prema Bečkoj konvenciji o diplomatsko-konzularnim odnosima, kijevske vlasti nisu reagovale na ono što se dešavalo“, ističe se u saopštenju.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE