in

Šta je ustvari tu cilj kada od običnog gripa prave najveću opasnost u istoriji čovečanstva?

U ponedeljak se u Austriji završava prelazni rok primene novih epidemioloških mera na radom mesto i počinje da se primenjuje obavezno “3G” pravilo.

Ono predviđa da svaki zaposleni mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležano kovid19 ne stariju od 180 dana ili negativan test.

Do ponedeljka oni koji nisu vakcinisani ili nisu preležali kovid19, mogli su da rade uz nošenje FFP2 maske.

Pravilo “3G” važi i za zaposlene u supermarketima zbog čega neki lanci strahuju da bi mogli doći u problem sa radnom snagom.

“Nećemo moći da otvorimo sve filijale od ponedeljka”, upozorava predsednik udruženja trgovaca Rajner Vil.

Vil je rekao da pre svega u ruralnim regionima, gde je ponuda za testiranje slabija, nije moguće nevakcinisanima da se blagovremeno testiraju za dolazak na posao.

I veliki trgovinski lanci mogli bi imati problema, što pokazuje istraživanje dnevnika “Hojte”.

Dok su lanci “Bila” i “Peni” izrazili uverenje da će moći normalno da rade, lanac diskonta “Hofer” ne deli isto uverenje.

“Postoji opasnost da će nam nedostajati radna snaga”, poručuju iz “Hofera” uz napomenu da će učiniti sve da svih 530 filijala ostane otvoreno.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE

(tanjug)