in

Srpski diplomata: EU kao “prirepak Amerike” – U Briselu nepozvan predstavnik SAD za nove ustupke Srbije pod pritiskom

Prisustvo pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Gabriela Eskobara na sastanku Beograda i Prištine u Briselu povodom krize na severu Kosova ima za cilj da pritisne Beograd kako bi pristao neke ustupke.

Ovo je mišljenje dugogodišnjeg diplomate Milisava Paića, direktora organizacije „Srpski spoljnopolitički krug“, povodom saopštenja Stejt departmenta da će se ovim razgovorima priključiti i njihov predstavnik.

Pokušaj pritiska na Srbiju

Paić ističe da nije baš jasno ko je Ameriku pozvao na ove razgovore jer Americi u tom razgovoru nikao nije mesto.

„Dolazak Eskobara u Brisel daje pravo Srbiji da postavi pitanje – šta on tamo radi, ukoliko su to razgovori uz posredstvo EU. Čini mi se da je ovo pokušaj da se kriza na severu koju su, kako sumnjam, Amerikanci i konstruisali, iskoristi da se od Srbije dobiju neki ustupci. U isto vreme ako je EU ta koja je zvala Ameriku u pomoć to mnogo govori o njenoj nemoći,“ uveren je Paić.

Pratite nas na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Ispada, dodaje on, da Evropska unija ne nastupa kao samostalan faktor, nego kao “prirepak Amerike”.

„To je u suprotnosti sa zalaganjima Francuske i Nemačke da EU treba snažnije da se nametne kao navodno suvereni faktor u rešavanju otvorenih međunarodnih problema,“ napominje Paić.

Sama najava da će Eskobar da prisustvuje tim razgovorima, dodaje on, znači da je EU ponovo kapitulirala pred pritiscima Amerike i da nije sposobna da se odupre.

UDARNO – Stručnjaci predviđaju: Rat sve izvesniji – Sastanak Putina i Erdogana biće otkazan a Rusi će početi bombardovanje turske vojske

„Smatram i da je Amerika tu prisutna pre svega jer Miroslav Lajčak, specijalni pregovarač EU za dijalog Beograd i Prištine, ne daje nikakve rezultate, kao i da nije produktivna platforma o dve Nemačke koju Lajčak sprovodi, a koja nema konsenzus unutar EU,“ mišljenja je Paić.

Sagovornik Sputnjika konstatuje takođe da ovo nije promena formata pregovora, jer bi u suprotnom i Srbija trebalo da uključi svoje saveznike, uz napomenu da je kosovski problem i dalje pod Rezolucijom 12 44 koja daje rešenje u vidu široke autonomije u okviru SRJ, odnosno njene naslednice Srbije.

„Amerikanci ne mogu da budu posrednici u razgovorima, već samo posmatrači. Eskobar je istovremeno najavio da će do kraja prvog mandata Džozefa Bajdena biti postignut konačni sporazum Beograda i Prištine, ali to su izjave u funkciji pritiska na Beograd.

Njihov cilj ostaje takozvano međusobno priznanje Srbije i Kosova, što je nemoguća konstrukcija, jer Srbija nema potrebe da priznaje Kosovo,“ navodi Paić.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs rekao je povodom najnovije krize na administrativnom liniji da je važno izbegavati radnje koje bi mogle povećati tenzije.

Sjedinjene Države rade sa Evropskom unijom, NATO i vladama Kosova i Srbije, istakao je on, na preduzimanju hitnih koraka za izbegavanje eskalacije situacije i radnji koje povećavaju tenzije, koje ugrožavaju napredak postignut u okviru dijaloga u kom posreduje EU i negativno utiču na svakodnevni život građana.

Na mreži “Telegram” možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima a zatim nas pratiti klikom na opciju “JOIN” na dnu ekrana. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE

(sputnik)