in

Srbija neće ulaziti ni u kakve vojne saveze

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da je opredeljenje Srbije da bude vojno neutralna, što podrazumeva da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze.

On je naglasio da naša zemlja neće ulaziti u saveze ni sa Rusijom, ni sa Kinom, niti sa Severnoatlantskom alijansom, prenosi Tanjug.

“Mi želimo da budemo vojno neutralni i da zavisimo isključivo sami od sebe, što ne znači da ne želimo saradnju sa vojnim savezima”, rekao je Stefanović.

On je podsetio da naša zemlja u okviru programa Partnerstvo za mir već 15 godina uspešno sarađuje sa NATO, kao i da sarađuje uspešno sa drugim državama, naročito u domenu zajedničke obuke, vojne industrije i postizanja standarda za koje Srbija proceni da su odgovarajući.

Stefanović je istakao da je bliska saradnja u oblasti bezbednosti na globalnom i regionalnom planu za Srbiju naročito važna jer stvara uslove za ekonomski rast i razvoj.

Osvrnuo se i na predstojeću vežbu “Platinasti vuk” tokom koje je planirana poseta načelnika Generalštaba Oružanih snaga Republike Francuske generala Fransoa Lekoantra, ali i na značaj saradnje sa Francuskom u oblasti odbrane i podsetio na nabavku Erbasovih helikoptera H-145 i sistema “mistral”, navodi se u saopštenju.

Francusku delegaciju predvodio je direktor Instituta general-potpukovnik Patrik Destremo, dok je događaju prisustvovao i ambasador Republike Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni.