in

Srbija gradi novi gasovod | WebTribune

Danas počinje gradnja novog gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

Projekat finansiraju Evropska unija (EU) i Srbija, a planirano je da se završi u četvrtom kvartalu 2023. godine.

Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš–Dimitrovgrad–Bugarska biće, kako je navedeno, finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Do sad je Srbija za taj projekat izdvojila 7,5 miliona evra.

Gasni interkonektor povezaće grad Niš sa bugarskom prestonicom Sofijom, a projektovani kapacitet novog gasovoda omogućiće protok od 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 80 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije, što je oko 2,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Novi gasovod Niš-Sofija, zajedno sa novim gasovodom u izgradnji između Grčke i Bugarske će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdevanja. Tim projektom će, takođe, biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala – Beloj Palanci, Pirotu i Dimitrovgradu.

EU za 2022. godinu priprema bespovratnu podršku za ceo energetski sektor Srbije u iznosu od 100 miliona evra, uključujući 49,6 miliona za ovaj projekat.

“Zbog znatno manjeg zagađenja životne sredine i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas dolazi kao opciono prelazno fosilno gorivo ka potpuno obnovljivim izvorima.

Prelazak na prirodni gas bi omogućio gradovima i opštinama sa razvijenim sistemima daljinskog grejanja u Srbiji da izgrade visokoefikasne, male kombinovane sisteme za grejanje i proizvodnju električne energije”, navedeno je u saopštenju EU info centra.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE