in

Spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma Beograda i Prištine

Spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma Beograda i Prištine

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, posle razgovora sa „velikom petorkom“, da je Srbija spremna da prihvati koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma, napominjući da je, međutim, s tim u vezi izrazio svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju o kom ne može da govorim jer predlog nije javan.

Vučić je posle sastanka rekao da je danas bio veoma težak, možda i najteži razgovor.

„Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju. Ono oko čega smo saglasni jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje i da kad imate takvu situaciju samo je pitanje kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovorni pojedinci da ga odmrznu i uruše mir i stabilnost na Balkanu“, kazao je Vučić.

Istakao je da je kao predsednik Srbije danas nedvosmisleno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženim planom za Kosovo i Metohiju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Pod tim uslovima tražili smo od četvorke i Lajčaka — predstavnika SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaženju turbulencija sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji. Smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucije i kakva-takva normalizacija situacije“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultacije sa članovima vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženom sporazumu za Kosovo i Metohiju.

Komentarišući ocene „petorke“ o vladavini prava, on je rekao da ne zna šta su oni izjavili o napretku Srbije na tom polju, ali je izrazio nadu da su pozdravili napredak koji je Srbija ostvarila, kao i da očekuje podršku na evropskom putu Srbije.

„Nadam se da ćemo čuti njihove glasove, pošto smo godinama, slušali kako su neophodne reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva i svih drugih stvari… a mi smo upravo to obavili i zato očekujem dalju podršku“, dodao je Vučić.

Vučić je ukazao da pred Srbijom nisu laki dani, da nema ni lepih ni slatkih razgovora, i da nakon razgovora sa „petorkom“ može da kaže da je dao sve od sebe da čuva i štiti Srbiju, što će, kako je naveo, bar još neko vreme nastaviti da čini.

Lajčak: Za nas je osnivanje ZSO ključni element stabilnosti

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ostalim članovima „velike petorke“ da su imali intenzivan i otvoren sastanak.

„Predsednik Vučić demonstrirao je odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektive za Srbiju. Za nas implementacija ZSO je ključni element stabilnosti“, rekao je Lajčak.

Navodi da su uvereni da je plan predstavljen u septembru najbolji način za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i evropsku integraciju regiona.

U Beograd su doputovali specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Jens Pletner, savetnik za spoljnu politiku predsednika Francuske Emanuel Bon i savetnik za spoljnu politiku i bezbednost premijerke Italije Frančesko Talo.

Prethodno, oni su u Prištini razgovarali sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, nakon čega je Lajčak izjavio da su očekivali više razumevanja za predlog za normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(sputnik)