in

“Spremite se – ovo je Treći svetski rat”

“Spremite se – ovo je Treći svetski rat”

Jedan od gostiju emisije 60 minuta, koja se emituje na ruskoj državnoj televiziji, rekao je da treba započeti vojnu obuku za decu.

On navodi da će Rusiji biti potrebna njihova pomoć u ratu.

Snimak iz emisije juče je na Tviteru podelio Anton Geraščenko, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

„Propagandisti kažu da je novi talas mobilizacije u Rusiji trebalo da počne juče i da školsku decu treba obučiti da se bore u slučaju da moraju da idu u rat“, napisao je Geraščenko na Tviteru. U snimku od 36 sekundi, gost emisije se osvrnuo na ukrajinske tvrdnje da Rusija sprema drugi talas mobilizacije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je 22. septembra prošle godine mobilizaciju 300.000 rezervista za borbu u Ukrajini. Kremlj je 31. oktobra saopštio da je završena delimična mobilizacija. Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov izjavio je krajem decembra da Rusija planira da započne drugi talas mobilizacije 5. januara zbog nedostatka ljudstva.

Kremlj je odbacio navode o drugom talasu mobilizacije. „Neko je u panici od novog talasa mobilizacije. Zapravo, reći ću vam otvoreno, talas mobilizacije je trebalo da se desi juče“, rekao je neimenovani gost. Zatim je predložio da se čak i školarci moraju pripremiti za vojnu akciju, piše Newsweek.

„Ovo je treći svetski rat“

On je pozvao celokupno rusko stanovništvo da bude spremno da stane zajedno ako bude potrebno. „Ovo je Treći svetski rat. Moramo biti spremni za to“, nastavio je gost obučen u vojnu uniformu. Navodno, on se javio u emisiju iz grada Popasne u regionu Donbasa, koji je pod ruskom okupacijom.

Nakon što je Putin najavio „delimičnu” vojnu mobilizaciju, njegov ministar odbrane Sergej Šojgu je dodao da će Rusija ciljati 300.000 rezervista i bivših vojnih lica sa „određenim vojnim specijalnostima i relevantnim iskustvom”. Međutim, cifra iz Putinovog ukaza nije saopštena javnosti, a Institut za proučavanje rata ocenio je da Rusija „prikriveno” mobiliše trupe.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(index.hr,b92)