in

ŠOKANTNO – NEVIĐEN ZAOKRET: Posle Britanije i SAD povlače vojsku iz Ukrajine – ŠTA SE DOGAĐA?

Britanski vojni instruktori napustiće Ukrajinu ovog vikenda, 12. i 13. februara, saopštio je zamenik ministra odbrane Velike Britanije Džejms Hipi.

Rojters javlja da i Pentagon privremeno povlači određen broj američkih vojnih instruktora iz Ukrajine.

„U Ukrajini su bili britanski vojnici koji su obučavali ukrajinsku vojsku. Mi smo obučili na desetine hiljada ukrajinskih vojnika, poslednjih nedelja smo isporučili odbrambene protivtenkovske sisteme, dok su neki instruktori bili poslati da pomognu ukrajinskim vojnicima sa sistemima naoružanja. Ali britanska vojska neće biti u Ukrajini u slučaju sukoba sa Rusijom“, rekao je Hipi za televiziju „Skaj njuz“.

Kako je saopštio Rojters, ministar odbrane SAD Lojd Ostin naložio je da se „privremeno dislocira 160 vojnika Nacionalne garde Floride koji su bili raspoređeni u Ukrajini od kraja novembra“.

U okviru trenažne misije „Orbital“ Ministarstva odbrane Velike Britanije u Ukrajini koja je pokrenuta 2015. godine, obuku je prošlo oko 22.000 ukrajinskih vojnika, a u januaru je Britanija poslala u Ukrajinu dodatne vojne instruktore i 2.000 raketa.

Trenutno se u Ukrajini nalazi oko 100 britanskih vojnih instruktora. Pritom, vlasti iz Londona su više puta javljale da ne nameravaju tamo da šalju vojne jedinice britanske armije u slučaju eskalacije situacije.

Podsetimo, 11. februara u Moskvi su se sastali ministri odbrane Velike Britanije i Rusije Ben Volas i Sergej Šojgu. To je bio prvi sastanak ministara odbrane dve zemlje u poslednjih 20 godina.

SAD povlače vojnike iz Ukrajine; Idu “negde u Evropu”

Američki ministar odbrane Lojd Ostin naredio je danas pripadnicima Nacionalne garde Floride da napuste Ukrajinu.

On je zatražio da budu premešteni „negde drugde u Evropi“, saopšteno je iz Pentagona, a prenosi CNN.

Kako je navedeno, 160 američkih vojnika, pripadnika Nacionalne garde, u Ukrajini je od novembra u misiji obuke ukrajinskih snaga.

„Oni napuštaju Ukrajinu i biće premešteni na drugo mesto u Evropi. Ministar odbrane je ovu odluku doneo iz predostrožnosti, vodeći se pre svega bezbednosću naših pripadnika i smernicama Stejt departmenta o američkom osoblju u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pentagon je poručio da i dalje podržava ukrajinsku vojsku, uprkos ovoj naredbi.

„Ovo novo pozicioniranje ne znači promenu u našoj odlučnosti da podržimo ukrajinske oružane snage, ali nam omogućava fleksibilnost u obezbeđivanju saveznika i odvraćanju agresije“, navodi se u saopštenju.

Ministri odbrane SAD i Rusije, Lojd Ostin i Sergej Šojgu, razgovarali su danas telefonom o ukrajinskoj krizi.

Kako je saopšteno iz Pentagona, u razgovoru je bilo reči “o bezbednosnim pitanjima i nagomilavanju ruskih trupa na Krimu i oko Ukrajine.”

Ovi potezi Pentagona, u kombinaciji sa evakuacijom neprioritetnog osoblja iz američke ambasade u Kijevu, znak su sve veće zabrinutosti zvaničnika u Vašingtonu za bezbednost državljana SAD u Ukrajini, navodi CNN.

Hrvatske vlasti savetovale su u subotu svojim državljanima da napuste Ukrajinu, priključivši se brojnim državama koje su to učinile strahujući od mogućeg ruskog napada na tu zemlju.

Hrvatima se preporučuje i izbegavanje putovanja u Ukrajinu, posebno uz granicu s Rusijom i Belorusijom te blizu linije razdvajanja s privremeno okupiranim područjima Krima i Donbasa, saopštilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Oni koji ne mogu da napuste Ukrajinu savetujemo oprez i da se jave hrvatskoj ambasadi u Kijevu, kažu na Zrinjevcu.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(tanjug,sputnik)