in

ŠOK OBRT – RUSIJA IPAK PRIZNALA: Nanećemo uzvratni udar ako počnu bilo gde da ubijaju građane Rusije – u Donbasu ili negde drugde

Rusija će zaštititi svoje građane bilo gde u svetu, izjavio je u intervjuu za Gardijan stalni predstavnik Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.

„Ne treba da se čudite ako nanesemo uzvratni udar… ako oni (Ukrajinci) počnu bilo gde drsko da ubijaju građane Rusije – u Donbasu ili negde drugde“, rekao je on.

Diplomata je pri tome naglasio da Moskva neće izvršiti invaziju na susednu državu ako je ne budu provocirali. Čižov je podsetio da je trenutna brojnost ruskih snaga na granici sa Ukrajinom jednaka brojnosti trupa koje su učestvovale na vežbama „Zapad 21“ prošlog septembra, ali da tada niko nije rekao ni reč.

Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a optužbe o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Zapad takođe optužuje Moskvu da planira „invaziju“ na Ukrajinu i pojačava svoje prisustvo u Istočnoj Evropi. Rusija odbacuje sve tvrdnje, ističući da premešta trupe unutar svoje teritorije i podseća da ne učestvuje u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i ne krši nikakve sporazume, za razliku od Kijeva koji Minske sporazume ne poštuje.

Minski sporazumi predviđaju ustavnu reformu, prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije.

Istovremeno, ukrajinske vlasti su sada koncentrisale najveći deo vojske na granici sa samoproglašenom Donjeckom i Luganskom narodnom republikom i redovno granatiraju ustanike, uključujući i korišćenjem zabranjene tehnike dobijene od zapadnih zemalja.

Od 2014. godine zemlje NATO-a, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, isporučuju oružje Ukrajini i obučavaju njenu vojsku, što direktno krši Minske sporazume i negativno utiče na rešavanje situacije u Donbasu.

Osim Amerikanaca, u isporukama vrednim milijarde dolara učestvuju Velika Britanija, Kanada, Francuska, Poljska, Turska, Litvanija, Češka, Bugarska, Rumunija i Estonija.

Američka vlada je proteklih dana više puta signalizirala o svojoj spremnosti da proširi isporuke naoružanja i vojne tehnike Ukrajini.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(sputnik)