in

Šojgu predložio rusku alternativu Sueckom kanalu i Novom putu svile

Alternativa Sueckom kanalu i Novom putu svile mogao bi da bude „Kedrov put“, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

„Moramo da izgradimo moderan ‘Kedrov put’ – bezbednu i efikasnu rutu između Evrope i Kine. Potreba za takvim saobraćajnim koridorom, koji je, pre svega, bezbedan, već je vrlo jasna“, smatra ruski ministar.

Kako kaže, treba se samo prisetiti nedavnih događaja sa blokiranjem Sueckog kanala, piratskih napada, kao i trenutne situacije u Avganistanu.

„To je važno i za međunarodne saobraćajne tokove. A za Rusiju je ‘Kedrov put’ takođe od velikog značaja i kao prilika za integraciju u globalne proizvodne lance između Evrope i azijsko-pacifičkog regiona“, rekao je on u intervjuu za „RBK“.

Proizvodni centri u Sibiru sa pristupom „Kedrovom putu“ omogućiće prenos materijala i komponenti između učesnika u proizvodnim lancima. Ministar smatra da je u okviru tog projekta potrebno takođe modernizovati Transsibirsku železnicu.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE