in

Snage otpora u Pandžširu zatražile od Rusije da se umeša u sukob sa talibanima

Od Rusije se traži da se umeša u situaciju sa talibanima. Činjenica je da su talibanski teroristi (teroristički pokret zabranjen u Rusiji) i snage otpora na severu Avganistana, krajnje radikalno suprotne jedna drugoj.

Postalo je poznato da se vođa snaga otpora u Panjširu Ahmad Masud obratio Rusiji sa molbom za pomoć u borbi protiv talibana.

Trenutno se izveštava da vođa avganistanskog otpora traži od ruske strane da deluje kao posrednik u pregovorima između talibana i avganistanske vojske, međutim, stručnjaci ne isključuju da snage otpora mogu zatražiti pomoć Rusije u borbi protiv terorista.

Ruska strana još nije komentarisala takav apel, međutim, s obzirom na zahtev da postane posrednik, Moskva bi ga mogla odobriti. Ipak, uprkos činjenici da su talibani teroristički pokret, malo je verovatno da će ruska strana pružiti vojnu pomoć snagama otpora.

„Rusija se prilično uspešno etablirala kao posrednik u pregovorima u Libiji, Siriji i Jermeniji, pa stoga avganistanska vojska veruje da u Avganistanu Rusija može imati značajan uticaj na talibane.

Verovatno, avganistanski otpor razume da ih talibani i dalje nadmašuju, pa bi stoga najracionalniji pristup bio uključivanje diplomatije “, primećuju stručnjakanalitičari.

S druge strane, nešto ranije je postalo poznato da je susedni Tadžikistan, koji je saveznik Rusije u ODKB, odlučio da vojnim snagama pruži vojnu pomoć pobunjenicima, što ne isključuje mogućnost da će i ruska strana preduzeti slične korake.

Webtribune.rs