Skupština Crne Gore gurnula prst u oko Srbima, kako se ne setiše Jasenovca i Jermena?

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je da je Rezolucijom gurnut „prst u oko“ Srbima radi razbijanja srpskog jedinstva koje je stvoreno u toj državi.

On je izrazio nadu da će ova rezolucija još jednom ujediniti Srbe, kao što ih je ujedinio i zakon o navodnim slobodama veroispovesti kada su Srbima pokušali oduzeti njihove svetinje, a ovom rezolucijom se Srbi žele označiti na neki način kao genocidni narod.

Petković je dodao da mu nije jasno zašto se ova rezolucija donosi u trenutku kada se pomislilo da Crna Gora kreće putem suživota, demokratije i uvažavanja prava naroda, posebno Srba koji tamo žive u velikom broju.

– Postavlja se pitanje, ako je donesena rezolucija o Srebrenici, zašto nije donesena rezolucija o genocidu koji se desio u Jasenovcu ili nad Jermenima ili na nekom drugom svetskom stratištu, nego samo navodni genocid u Srebrenici – naveo je Petković.

Skupština Crne Gore izglasala je sinoć Rezoluciju o zabrani negiranja navodnog genocida u Srebrenici. Za usvajanje Rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam.

Rezolucija, između ostalog, podrazumeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid i da je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvideo je i da 11. jul bude proglašen Danom sećanja na žrtve Srebrenice.

(Srna)