Sjedinjene Države pozdravile crnogorsko usvajanje Rezolucije o Srebrenici

Američki Stejt department pozdravio je u petak Rezoluciju o Srebrenici usvojenu u Skupštini Crne Gore.

“Stav Sjedinjenih Država o tom pitanju je dugotrajan i nepokolebljiv. To bolno poglavlje evropske istorije nikada ne sme biti negirano niti zaboravljeno”​, naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše usvajanje rezolucije i smenu crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića.

Burne reakcije opteretile su relacije Crne Gore i Srbije i područje Balkana dan nakon što je crnogorski parlament usvojio Rezoluciju kojom se zabranjuje negiranje genocida počinjenog u Srebrenici i smenio doskorašnjeg ministra pravde.

Osim žustre reakcije dela crnogorske javnosti koju, iako je deo vlasti, predvodi prosrpski Demokratski front, kritički tonovi zbog odluke donete u najvišem zakonodavnom telu Crne Gore, stižu od najviših zvaničnika i ministara Srbije i bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske.

Reagujući na brojne kritike crnogorski premijer Zdravko Krivokapić poručio je da Demokratski front (DF) zajedno sa Demokratskom partijom socijalista, aktuelnog predsednika Mila Đukanovića, dogovora obaranje Vlade i Skupštine Crne Gore.

“U cilju raspisivanja novih parlamentarnih izbora. Budite sigurni da su svi iz vlade i parlamentarne većine koje Demokratski front danas optužuje za izdaju, spremni da vašu i našu pobedu na avgustovskim izborima odbrane po cenu svojih života. Demokratski front je bojkotom Skupštine sada i javno postao deo parlamentarne većine sa DPS”, napisao je Krivokapić na društvenoj mreži Tviter.

Takođe, ukazao je da smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici bila nepotrebna, jer kako je rekao, produbljuje podele i sukobe u društvu.

“Pored toga u Bosni i Hercegovini nije usvojena takva rezolucija. Crna Gora je već imala usvojenu deklaraciju Evropskog parlamenta o događajima u Srebrenici”, poručio je Krivokapić.

Inače, Krivokapić je početkom aprila predložio smenu ministra Leposavića zbog negiranja da je u Srebrenici jula 1995. počinjen genocid.

Demokratski front, jedan od činilaca vladajuće koalicije u Crnoj Gori, objavio je da ne priznaje Rezoluciju izglasanu u crnogorskom parlamentu o Srebrenici.

Kako su ukazali lideri te političke grupacije Andrija Mandić i Milan Knežević time su Republika Srpska i srpski narod označeni kao genocidni. Takođe, prema njihovim tvrdnjama to znači ukidanje Republike Srpske.

“Taj dokument je za Crnu Goru sramniji od priznanja nezavisnosti lažne države Kosovo”, poručeno je na konferenciji za medije Mandića i Kneževića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u snimljenom video obraćanju potez crnogorske Skupštine i vlasti ocenio, kako se izrazio, odlukom protiv interesa Srbije.

“Građani Srbije, narode, glavu gore, imaćemo još rezolucija i deklaracija u regionu. Sve će biti prepisane britanske rezolucije, Saveta bezbednosti i neke druge rezolucije i svi će da govore kako to nije upereno protiv srpskog naroda, a svima je jasno protiv koga su donete”, ukazao je Vučić u objavi postavljenoj na profile društvene mreže Instagram.

Korak dalje otišao je aktuelni ministar policije Srbije Aleksandar Vulin – koji je zatražio da se zabrani ulazak u Srbiju onima koji su, kako je naveo, u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Poslanike crnogorskog parlamenta koji su podržali rezoluciju označio je kao osobe koje su se, kako je ukazao, ispisale iz Srba, ne preciziravši u pisanoj izjavi šta to konkretno znači.

“Apsolutno neprijateljski čin”, ospervacija je Milorada Dodika predsedavajućeg predsedništva Bosne i Hercegovine i predstavnika srpskog naroda u tom tročlanom telu Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, međunarodne sudske institucije su u nekoliko navrata svojim presudama potvrdile da je nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici počinjen genocid.

Međunarodni sud pravde u Hagu, presudom iz 2007. donetom po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), utvrdio je odgovornost Srbije, koja – prema mišljenju suda – nije sprečila i kaznila zločin genocida u vezi sa događajima u Srebrenici jula 1995, dok su istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni vojska i policija Republike Srpske (RS).

Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu robije po jednoj tački optužnice 2019. proglašen je krivim za genocid u Srebrenici. Osim toga po sudskoj presudi odgovoran za progon, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, istrebljenje i širenje terora kao zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Ratko Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske, 8. juna pravosnažno je osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druga krivična dela tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mladić je pravosnažno proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Brojni međunarodni činioci i države učestalo upozoravaju zemlje Balkana da ne bi trebalo da negiraju ili relativizuju pravosnažne sudske presude.

Skupština Srbije usvojila je marta 2010. Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Deklaracija, koju je predložila tadašnja vladajuća koalicija koju je predvodila Demokratska stranka, poziva se na presudu Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđeno da je u Srebrenici jula 1995. godine izvršen genocid, i u tekstu se osuđuje zločin na način utvrđen presudom pomenutog suda, bez pominjanja termina genocid.

(glas amerike)