in

Sistemi S-300 aktivirani u Donbasu – Sve ukazuje da počinje uskoro

Zbog pretnji vojnih sukoba u Donbasu u punom obimu, postalo je poznato da se kompleksi S-300 aktivno razmeštaju u regionu.

Ovi sistemi ne samo da su prebačeni u Donbas, već su neki od njih već aktivirani, što ukazuje na činjenicu da su Oružane snage Ukrajine u završnoj fazi priprema za napad na samoproglašene republike.

Predstavnik Narodne milicije DNR Eduard Basurin rekao je da su ukrajinske jedinice počele da dovlače svoje PVO sisteme S-300 Favorit u Donbas.

Ovi sistemi su raspoređeni na samo 30 kilometara od linije kontakta, što garantovano omogućava da se gađaju vazdušni ciljevi iznad teritorija DNR i LNR.

Međutim, krajem januara se saznalo da su ovi sistemi protivvazdušne odbrane srednjeg dometa već bili aktivirani u regionu Dnjepra – rad kompleksne radarske stanice S-300 primetila je privatna svemirska letelica, što je u početku percipirano kao sistem elektronskog ratovanja.

S druge strane, stručnjaci podsećaju da Oružane snage Ukrajine imaju relativno mali broj protivvazdušnih vođenih raketa za sisteme S-300, pa je stoga razmeštanje ovih PVO sistema u Donbasu više psihološki uticaj na samoproglašene republike.

Webtribune.rs

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE