in

Šef CIA tajno putovao u Ukrajinu pred početak sukoba s Rusijom?

Šef CIA tajno putovao u Ukrajinu pred početak sukoba s Rusijom?

Pisac i novinar Kris Vipl tvrdi da je Vilijam Berns u Ukrajinu otišao ne bi li Zelenskog upozorio da Moskva navodno planira da ga ubije

Šef CIA Vilijam Berns tajno je posetio Ukrajinu mesec dana pre nego što je počela ruska ofanziva na Kijev, navodno kako bi rekao predsedniku Vladimiru Zelenskom da Moskva planira da ga ubije

Tajni sastanak Bernsa i Zelenskog otkriven je u knjizi autora Krisa Vipla „Borba njegovog života: Unutar Bele kuće Džoa Bajdena“, a preneo je „Biznis insajder“.

Berns je navodno uoči ruske specijalne vojne operacije došao u Ukrajinu „kako bi podelio vesti koje su izgleda iznenadile ukrajinskog lidera: Rusi su planirali da ga ubiju“.  Izgleda da je „neustrašivi“ ukrajinski predsednik previše olako shvatao vrednost svog života, pa je, sudeći po Viplovim redovima, direktor CIA Berns „došao da Zelenskog uveri u realnost“, i to na Bajdenov zahtev da „podeli precizne podatke o ruskim zaverama“.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„U to vreme, u januaru 2022, Zelenski je odbacivao ideju da će Rusi izvršiti ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu i sugerisao je da javna upozorenja Amerike stvaraju paniku. Ali, bilo je neobično da SAD javno obelodanjuju ovakve obaveštajne podatke, što znači da je Vašington bio uveren u svoju procenu namera Rusije“, prenosi „Biznis insajder“.

Medij dodaje i da je svega nekoliko nedelja pre ruske invazije, Zelenski rekao da je zabrinut da bi takva upozorenja imala negativan uticaj na ukrajinsku ekonomiju, i naglasio da je Kijev navikao da se suočava sa pretnjama iz Rusije.

Ali kada je Zelenskom šef CIA navodno rekao da specijalne ruske snage „dolaze po njega“, u dramatičnom obrtu situacije, Zelenski se, navodno odmah osvestio.

„Ovo je odmah privuklo pažnju Zelenskog; bio je zatečen, otrežnjen ovom vešću“, napisao je Vipl u upravo objavljenoj 17. januara u kojoj nije otkrio svoje izvore, tvrdeći da su oni želeli da budu anonimni.

Rusija je, kako navodi „Biznis insajder“, „napala Ukrajinu“ sledećeg meseca, pokrenuvši najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata.

„Ukrajinski zvaničnici su od tada govorili da je Zelenski preživeo više od deset ruskih atentata. Ali Vipl, koji je intervjuisao Bernsa, daje čitaocima uvid u to kako su ulozi stavljeni na Zelenskog dok je pokušavao da ignoriše američka upozorenja o predstojećoj invaziji“, piše ovaj medij.

A kako je Zelenski preživeo tolike navodne pokušaje ubistva?

Sudeći po Viplu, on nije neuništiv, samo su američki špijuni „dobro obavešteni“.

„Obaveštajni podaci bili su toliko detaljni da su pomogli snagama bezbednosti Zelenskog da osujeti dva odvojena ruska pokušaja ubistva“, napisao je Vipl, a „Biznis insajder“ dodaje da je Berns tokom te posete Zelenskom podelio i „nacrt Putinovog plana invazije“ kako bi mu pomogao da se pripremi.

Najpre će možda biti ono treće- Rusi nisu ni hteli da ga ubiju.

Sekretar za štampu Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je tako još u aprilu medijske izveštaje da Moskva želi smrt ukrajinskog predsednika, dodajući da promena režima nije među ciljevima ruske vojne operacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)