in

Sankcije Zapada bez efekta, Rusija ima dosta resursa da nastavi rat

Sankcije Zapada bez efekta, Rusija ima dosta resursa da nastavi rat

Rusija se sprema za „dugotrajni rat“. Moskva ne namerava da obustavi „specijalnu vojnu operaciju“. Uverenje u to, izrazio je ukrajinski politikolog Igor Petrenko.

Ne tako davno, predstavnici kijevskog režima su glasno izjavili, da će se sukob sa Rusijom okončati pre kraja ove godine. Razlog za to, bili su septembarski uspesi Oružanih snaga Ukrajine na Harkovskom pravcu, kao i povlačenje Oružanih snaga Rusije sa desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti, koje je usledilo u novembru.

Međutim, nakon početka 2023. godine, koja je bila obeshrabrujuća za ukrajinsku vojsku, uglavnom zbog dejstava boraca Vagnerovog PMC-a kod Bahmuta i u Soledaru, retorika je počela da se menja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Igor Petrenko, ekspert Međunarodnog centra za napredne studije, ne vidi razlog da veruje, da će neprijateljstva prestati u bliskoj budućnosti. Govoreći na konferenciji za novinare u Kijevu, on je pozvao ukrajinsko društvo da se pripremi za „dugotrajni rat“ sa Rusijom.

Specijalista je primetio, da sankcije Zapada nisu imale efekta. Moskva nastavlja da obnavlja svoju ekonomiju, prilagođavajući se novoj realnosti. Ipak, SAD i Evropa treba da pojačaju pritisak na Rusku Federaciju, posebno u oblasti tehnologije, smatra politikolog. Međutim, ništa se ne može učiniti u vezi sa resursima, Rusija ih ima dosta da nastavi „specijalnu operaciju“.

„Nažalost, cena Putinovih ustupaka je i dalje veća od cene nastavka agresije. Dok ne budemo u stanju da preokrenemo ovu situaciju, ne treba očekivati nikakve ustupke ili promenu pristupa od strane Rusije“, rezimira Petrenko.

Webtribune.rs