in

Sada se zna zašto Rusi ne koriste moćne Kinžale u Ukrajini

Sada se zna zašto Rusi ne koriste moćne Kinžale u Ukrajini

Uprkos kolosalnom efektu stvarne upotrebe hipersoničnih projektila, rusko Ministarstvo odbrane odlučilo je da se ograniči na nekoliko lansiranja rakete Kindžal.

Broj primena najnovije hipersonične rakete u Ukrajini zaista nije veliki, možda svega desetak lansiranja.

„Ali čak i na ovoj skromnoj osnovi mogu se izvući mnogi zaključci. Prvo, Kindžal je zaista veoma, veoma brz. Postoje snimci gde se jasno vidi kako raketa leti u takozvanom oblaku plazme. Ovaj oblak nastaje kao rezultat ogromnog otpora vazduha. Municija nekako uspeva ne samo da izdrži kolosalna opterećenja već i da precizno pogađa ciljeve“, prenosi bulgarianmilitary.

Iz otvorenih izvora se zna da brzina rakete varira između 10-12 maha. tj. prevedeno na poznate brojke: 11900-14300 kilometara na sat. Ni toliki hvaljeni američki PVO sistem Patriot ne može da zaustavi ovu raketu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema podacima Ministarstva odbrane, raketa može da preleti do 2.000 kilometara ako se lansira iz MiG-31A. U praksi, može da leti preko cele teritorije Ukrajine.

Zbog izuzetne moći over ruske rakete mnogi se pitaju zašto ih Rusija „štedi“.

Mnogi misle da se rakete Kindžal ne koristi zbog malih proizvodnih količina. Pretpostavlja se da Rusi imaju tek tri do četiri stotina ovakvih projektila. To znači da bi bilo izuzetno rasipno da ih koriste na ciljeve u Ukrajini, pogotovo kada su u blizini zemlje koje su članice NATO-a i koje su u svakom trenutku spremne da se uključe u „igru“.

Međutim, i pored brojnih spekulacija, pouzdano se zna zašto Rusija ne koristi ove moćne hipersonične projektile u Ukrajini Razlog je banalan: zbog raštrkanih neprijateljskih trupa, tehnike i drugih rezervi.

Jednostavno nema ciljeva gde je velika koncentracija svega što treba pogoditi. A ako i postoje, to savršeno rešavaju ruski Iskanderi čija je municija nekoliko puta jeftinija.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(bulgarianmilitary)