in

SAD spremaju odmazdu Kini

SAD spremaju odmazdu Kini

Saopštenje Stejt departmenta ima cilj da nagovesti odmazdu Pekingu zbog kršenja američkog vazdušnog prostora i suvereniteta, piše „Politiko“

Bajdenova administracija će istražiti moguće opcije kako bi kaznila sve koji su bili uključeni u slanje balona iz Kine, za koji Vašington tvrdi da je korišćen za špijuniranje, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.

Kako prenosi „Politiko“, zvaničnik je rekao da će SAD razmotriti i šire mogućnosti kako bi se otkrile nadzorne aktivnosti koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost te zemlje, te da će u to biti uključeni i američki saveznici i partneri.

Ovo saopštenje Stejt departmenta i objavljeni obaveštajni podaci imaju za cilj demistifikovanje navodne kineske operacije nadzora na velikim visinama, ali i ono važnije, da nagoveste odmazdu za kršenje američkog vazdušnog prostora i suvereniteta, piše „Politiko“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Peking raspoređuje balone, poput onih koji su prethodne sedmice preleteli preko Sjedinjenih Američkih Država da bi nadgledali aktivnosti druge države, rekao je neimenovani zvaničnik za „Politiko“, dodajući da Kina takvu aktivnost sprovodi u više od 40 zemalja na pet kontinenata.

„Snimci visoke rezolucije sa preleta U-2 otkrili su da je balon na velikoj visini bio sposoban da sprovodi operacije prikupljanja obaveštajnih podataka“, rekao je zvaničnik.

Peking je više puta saopštio da je u pitanju meteorološki balon, međutim, Vašington tvrdi da oprema pronađena na balonu nakon obaranja nije meteorološka, već je balon bio opremljen sa više antena koje su, tvrde Amerikanci, verovatno bile u mogućnosti da prikupe informacije i lociraju ih.

Solarni paneli su bili dovoljno veliki kako bi napajali balon za tu vrstu obaveštajnih aktivnosti, izjavio je američki zvaničnik dodajući da kineska Narodnooslobodilačka armija često koristi balone za obavljanje nadzornih operacija.

Saopštenje Stejt departmenta stiže dan nakon što je portparol Pentagona Patrik Rajder rekao novinarima da je „kineski program špijunskih balona u funkciji nekoliko godina“.

U intervjuu za Si-Bi-Es njuz u sredu, američki ministar odbrane Lojd Ostin izneo je podatke o akcijama koje su SAD preduzele da bi obezbedile svoje najosetljivije tajne podatke i opremu dok je kineski balon lebdeo iznad zemlje.

„Upotrebili smo sva svoja strateška sredstva, pobrinuli smo se da budemo zaštićeni i da ograničimo kretanje balona kako ne bismo nepotrebno izložili nijednu svoju sposobnost“, rekao je Ostin.

FBI tvrdi da još nema dovoljnih dokaza o balonu

Federalni istražni biro (FBI) pronašao je samo ograničene fizičke dokaze iz balona i još nije u mogućnosti da prikupi dovoljno informacija kako bi procenio njegove sposobnosti, rekli su danas zvaničnici biroa upoznati sa operacijom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Veoma je rano da govorimo o procesu i dokazi koji su pronađeni i poslati FBI su izuzetno ograničeni“, rekao je jedan od zvaničnika novinarima na brifingu, preneo je Rojters.

Zvaničnici su rekli da FBI još nema pristup većini „korisnog tereta“ balona, gde se verovatno nalazila većina ugrađene elektronike.

FBI je naveo da se većina dokaza nalazi pod vodom i da je otpočelo uklanjanje soli i morske vode sa ostataka.

„Nismo identifikovali bilo kakav energetski ili ofanzivan materijal“, rekao je jedan od zvaničnika FBI, upitan da li je bilo eksploziva ili drugih štetnih komponenti u balonu.

Predstavnički dom Kongresa jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuje prelet kineskog balona

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuje prelet kineskog balona u vazdušni prostor SAD prošle nedelje kao „drsko kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država“.

Rojters navodi da je rezolucija neobavezujuća, ali da ima za cilj da pošalje poruku da su republikanci i demokrate „ujedinjeni u osudi odluke da se balon pošalje iznad teritorije SAD“.

U tekstu rezolucije takođe stoji da se osuđuju nastojanja Kine da “obmane međunarodnu zajednicu lažnim tvrdnjama o kampanji prikupljanja obaveštajnih podataka“.
Dodaje se da bi američka politika trebalo da deluje brzo i odlučno kako bi se sprečilo da strane platforme za vazdušno osmatranje naruše vazdušni prostor SAD.

Slučaj uzdrmao odnose Vašingtona i Pekinga

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning izjavila je danas da je izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena da se kineski lider Si Đinping „suočava sa ogromnim problemima“, neodgovorna i da krši osnovne diplomatske protokole.

„Čvrsto se protivimo takvim izjavama i osuđujemo ih“, rekla je Mao, prenosi „Blumberg“.

Ministarstvo odbrane Kine danas je zasebno saopštilo da odbija da učestvuje u razgovorima sa SAD oko navodnog špijunskog balona, jer „upotreba sile krši međunarodnu praksu i predstavlja loš presedan“.

Portparol tog ministarstva Tan Kefei ocenio je da obaranje civilnog balona bilo „neodgovorno“ i da „SAD nisu stvorile odgovarajuću atmosferu za dijalog“.

Bajden je ranije izjavio da nijedan svetski lider ne bi želeo da se zameni sa kineskim predsednikom, a u zasebnom intervjuu rekao da Si „ima ogromne probleme“.

Američki predsednik je rekao da Si ima „veliki potencijal“, ali da Kina ima „ekonomiju koja ne funkcioniše baš dobro“.

Držani sekretar za bezbednost SAD Entoni Blinken ocenio je da je pojava balona na nebu iznad SAD deo višegodišnjeg, globalnog programa nadzora koji vodi Peking.

Portparolka Mao je rekla da nije upoznata sa detaljima Blinkenove izjave.

„Mislim da bi ovo moglo biti deo informacionog rata koji SAD vode protiv Kine. Međunarodna zajednica jasno zna ko je špijunska i nadzorna imperija broj 1“, rekla je Mao, i ponovila da je balon koji je oboren bio civilna meteorološka letelica.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte

(RT)