in

SAD: Nije blef, Rusija u položaju za napad – Moskva pokreće vojne manevre sa opasnim lansiranjem nuklearnih raketa

U Donjecku i Lugansku se nastavlja evakuacija civilnog stanovništva u iščekivanju napada ukrajinskih snaga.

S druge strane Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas. Ukrajina tvrdi da se Rusija sprema za invazija što danima najavljuje i predsednik SAD kao i čelnici NATO-a.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je uveren da je predsednik Rusije Vladimir Putin doneo odluku da napadne Ukrajinu, iako još postoji prostora za diplomatiju, i da će se to dogoditi narednih dana.

Bajdenova izjava usledila je nakon telefonskog razgovora sa čelnicima Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Britanije, EU i NATO-a, saopštila je Bela kuća.

S druge strane ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se pozivaju ruski rezervisti na vojnu obuku u 2022. godini.

Pentagon: U položaju za napad 40 odsto ruskih snaga

Više od 40 odsto ruskih snaga koncentrisanih kod granica Ukrajine sada su u položaju za napad, rekao je sinoć zvaničnik Pentagona i dodao da je “počela” faza destabilizacije zemlje koju sprovodi Rusija.

SAD, koje procenjuju da je više od 150.000 ruskih vojnika rasporedjeno severno, istočno i južno od granica Ukrajine, primetile su kretanje ruskih trupa ka granici od srede, rekao je zvaničnik američkog ministarstva odbrane.

“U položaju napada je 40 do 50 odsto njih. Rasporedjeni su u tačkama taktičkog okupljanja u poslednjih 48 sati”, rekao je on.

Putin i Lukašenko nadziru vežbe nuklearnih snaga

Ruski predsednik Vladimir Putin danas će nadgledati vežbe ruskih nuklearnih snaga u sklopu kojih je planirano lansiranje balističkih i krstarećih raketa.

Kako je istaklo rusko ministarstvo odbrane, vežbe strateškog odvraćanja “planirane su unapred radi provere pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, nosača raketa za izvršavanje dodeljenih misija, kao i pouzdanosti nuklearnog i konvencionalnog oružja”

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da će učestvovati u nadgledanju vojnih vežbi zajedno sa ruskim predsednikom.

Moskva spremna da zaštiti Ruse

Rusija je spremna da zaštiti svoje građane u samoproglašenim narodnim republikama Donjeckoj i Luganskoj (DNR i LNR) ukoliko su njihovi životi u opasnosti, izjavio je danas predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin. U objavi na društvenoj mereži Telegram Volodin je ponovio da “Rusija ne želi rat”.

“Naš predsednik Vladimir Putin je više puta rekao i ranije i to ponavlja ovih dana: ukoliko su životi Rusa, naših sunarodnika koji žive u DNR i LNR u opasnosti, naša zemlja će ih braniti”, poručio je Volodin, prenosi TAS.

Ostin: “Ne verujem da je blef mogucnost ruske invazije”

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin izjavio je da mogućnost ruske invazije na Ukrajinu nije blef. Ostin je za ABC njuz ocenio da bi Rusija mogla da napadne u kratkom roku i da ima sve potrebno za “uspešnu invaziju”.

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče da je uveren da je ruski predsednik Vladimir Putin odlučio da napadne Ukrajinu. Rusija odbacuje tvrdnje Zapada da priprema napad na Ukrajinu i traži da se Alijansa ne širi dalje, ističući da štiti svoje bezbednosne interese.

Putin danas nadzire vezbe ruskih nuklearnih snaga

Ruski predsednik Vladimir Putin danas će nadgledati vežbe ruskih nuklearnih snaga u sklopu kojih je planirano lansiranje balističkih i krstarećih raketa, javlja agencija Interfaks pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane.

Kako je istaklo rusko ministarstvo odbrane, vežbe strateškog odvraćanja “planirane su unapred radi provere pripremljenosti vojnih komandnih centara, lansirnih borbenih timova, posade borbenih brodova, nosača raketa za izvršavanje dodeljenih misija, kao i pouzdanosti nuklearnog i konvencionalnog oružja”, prenosi ruska agencija TAS.

Opšta mobilizacija u Donjecku

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin proglasio je opštu mobilizaciju, prenose ruske agencije.

“Pozivam sunarodnike koji su u rezervi da dođu u vojne komesarijate. Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji”, rekao je Pušilin u video poruci građanima.

Pušilin je ocenio da će samoproglasena DNR moći da zaustavi, kako je rekao, “agresiju” Kijeva.

Nastavlja se evakuacija

Evakuacija građana iz samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike u Rostovsku oblast u Rusiji se nastavlja. Zvaničnici samoproglašene DNR saopštili su da je do sada evakuisano 6,6 hiljada ljudi, od kojih skoro 2,5 hiljada dece.

Generalni direktor “Luganskgaza” Tatjana Bogorodko izjavila je da su dve eksplozije do kojih je juče došlo u Lugansku bile rezulat sabotaže.

Mediji su prethodno javili da je na gasovodu u Lugansku došlo do dve eksplozije.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(b92)