in

SAD Izraelu isporučile bombe za..

SAD Izraelu isporučile bombe za..

Vašington je, navodno, svom savezniku od početka sukoba na Bliskom istoku dao 100 bombi težine 900 kilograma.

Sjedinjene Države su od 7. oktobra Izraelu isporučile desetine bombi za uništavanje bunkera BLU-109, objavio je „Volstrit džurnal“ pozivajući se na anonimne zvaničnike.

Dok administracija predsednika Džozefa Bajdena javno poziva Izrael da bude uzdržan u svojoj vojnoj operaciji u Gazi, u tajnosti Vašington svog višedecenijskog saveznika snabdeva teškim naoružanjem.

„Volstrit džornal“ navodi da su SAD od početka sukoba Izrael-Hamas, isporučile oko 15.000 bombi, uključujući 100 bombi za uništavanje bunkera teških 900 kilograma. Ove bombe su napravljene da prodru u betonska skloništa i američka vojska ih je koristila tokom ratova u Zalilvu i Avganistanu, kao i u agresiji na SR Jugoslaviju.

Izraelu su ove bombe potrebne za uništavanje Hamasove mreže podzemnih tunela koji su navodno izgrađeni ispod stambenih blokova i civilne infrastrukture.

List se poziva na neimenovanog američkog zvaničnika koji je rekao da su izraelske odbrambene snage (IDF) koristile ovu američku bombu u napadu na stambeni blok u izbegličkom kampu Džabalija u Gazi u kojem je stradalo više od 100 ljudi. Izraelski zvaničnici su tada naveli da je u tom napadu ubijen visoki vojni komandant Hamasa.

Takođe među municijom koju su SAD navodno isporučile Izraelu nalaze se i bombe malog prečnika i nevođene bombe, kao i kompleti za njihovo pretvaranje u „pametne“. Povrh toga, SAD su navodno svom savezniku poslale oko 57.000 komada granata kalibra 155 mm, čije su zalihe već bile istanjene zbog Ukrajine.

Prema proceni Ministarstva zdravlja Gaze, izraelska vojna operacija u palestinskoj enklavi već je odnela više od 15.000 života, među kojima i hiljade dece.

(rt.rs)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social