in

SAD i Francuska šalju avione, Kanada tenkove a Poljaci vojsku

SAD i Francuska šalju avione, Kanada tenkove a Poljaci vojsku

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ponovio je svoj poziv da se Ukrajini pošalje više oružja uz reči: „Teroristička država drugačije ne razume.“

SAD i Francuska ne isključuju mogućnost isporuka borbenih aviona, Poljska bi to podržala.

Sjedinjene Države i Francuska ne isključuju mogućnost isporuka borbenih aviona Ukrajini. Na pitanje da li Vašington razmatra tu opciju, Džon Fajner, zamenik savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, rekao je za MSNBC da nijedan sistem naoružanja nije isključen. Podrška će, kaže, biti prilagođena onome što je Ukrajini potrebno i „o tome ćemo veoma pažljivo razgovarati“, rekao je Fajner.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema izveštajima britanskih medija, predsednik Odbora za odbranu francuske Narodne skupštine Tomas Gasiju dao je sličnu izjavu u Londonu: „Moramo da ispitamo zahteve od slučaja do slučaja i pritom da sva vrata ostavimo otvorenim.“

Podrška iz Poljske

Poljska vlada saopštava da će podržati NATO ako odluči da isporuči borbene avione Ukrajini. „Mislim da mi, NATO, moramo da budemo hrabriji“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki u izjavi za

francusku televiziju LCI. Ali, kako je naglasio, to može biti samo odluka NATO u celini. S druge strane, nemački kancelar Olaf Šolc isključio je mogućnost isporuke borbenih aviona.

Prethodno je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovio da su njegovoj zemlji potrebne dalje isporuke oružja, pored sada obećanih borbenih tenkova. „Ruska agresija se može zaustaviti samo adekvatnim oružjem“, rekao je Zelenskij u svom redovnom večernjem video-obraćanju.

Potrebni su između ostalog, kako kaže, i borbeni avioni. „Teroristička država drugačije ne razume“, rekao je Zelenski. Najnoviji talas ruskih napada u četvrtak, u kojem je za samo nekoliko sati ubijeno najmanje 11 ljudi to je ponovo pokazao, naglasio je predsednik Ukrajine.

I Kanada isporučuje tenkove

Zelenski se u svom govoru zahvalio Kanadi koja je nešto pre toga najavila da će u narednim nedeljama takođe isporučiti četiri tenka Leopard.

Kanadska ministarka odbrane Anita Anand rekla je da njena vlada razmatra mogućnost da kasnije pošalje još tenkova. Pored toga, kanadski vojnici trebalo bi da pomognu svojim ukrajinskim kolegama u obuci za korišćenje tenkova.

U međuvremenu, prvi ukrajinski vojnici stigli su u Nemačku gde će se obučavati za korišćenje borbenih vozila pešadije Marder. Grupa je sletela u Keln u četvrtak i uskoro bi trebalo da počne obuku, javlja agencija dpa pozivajući se na bezbednosne krugove. Pored Leoparda, Nemačka Ukrajini isporučuje i 40 tih oklopnih vozila.

Savet Evrope traži da se osnuje sud za ratne zločine

Parlamentarna skupština Saveta Evrope jednoglasno je pozvala na osnivanje međunarodnog tribunala za ratne zločine. Sud u Hagu trebalo bi da procesuira političke i vojne lidere Rusije, kao i njenog saveznika Belorusije, koji su „planirali, pripremili, pokrenuli ili izveli“ agresorski rat protiv Ukrajine, saopštila je skupština u Strazburu.

U međuvremenu je Japan najavio pooštravanje sankcija. To se odnosi na“robu kojom bi Rusija mogla da unapredi svoje odbrambene sposobnosti“. Biće zamrznuta i imovina tri preduzeća i 22 fizička lica, saopštilo je Ministarstvo privrede, trgovine i industrije u Tokiju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(DW)