in

SAD će trebati godine da nadoknadi municiju poslatu Ukrajini

SAD će trebati godine da nadoknadi municiju poslatu Ukrajini

Amerika šalje oko 1.000 artiljerijskih granata „ekskalibur“ mesečno, što je istovetno obimu godišnje proizvodnje ovog komada naoružanja

Sjedinjene Američke Države poslale su Ukrajini milion komada municije od 155 milimetara za haubice, a da bi to nadoknadile u svojim vojnim skladištima, prema procenama, biće im potrebno pet godina.

Prema izveštaju tink-tenk organizacije „Si-Es-Aj-ES“ da bi se nadoknadili prenosivi raketni sistemi „džavelin“ i „stinger“ poslati Kijevu biće potrebno šest do osam godina.

SAD isporučuje Ukrajini i precizno navođene artiljerijske granate „ekskalibur“, a do sada ih je poslato 5.200. Amerika šalje oko 1.000 „ekskalibura“ mesečno, a upravo toliko iznosi i obim godišnje proizvodnje ovog komada naoružanja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Da se dopune skladišta ispražnjena zbog pomoći Kijevu „dok god bude trebalo“, kako je to svojevremeno rekao predsednik SAD Džo Bajden, što se „eskalibura“ tiče biće potrebno do sedam godina, procenjuje se u tekstu.

„Zbog toga se postavlja pitanje mogu li Amerikanci da vode sledeći rat protiv protivnika kao što je Kina a da ne ostanu bez municije“, sumira se u članku na portalu „1945“, koji je analizirao podatke iz izveštaja.

Amerika je, takođe, Kijevu isporučila i prenosive raketne sisteme, 8.500 protivtenkovskih „džavelin“, kao i 1.600 protivvazdušnih „stinger“.

U izveštaju se navodi da Ukrajinci dnevno potroše 4.700 komada municije, odnosno oko 143.000 mesečno, kao i da je verovatno vreme da se američki saveznici više uključe u pomoć ukrajinskoj vojsci.

To bi mogla biti Južna Koreja, koja ima veliku artiljerijsku vojnu moć. SAD je potpisala u novembru ugovor o kupovini 100.000 komada municije od Južne Koreje, ali Ukrajina bi tu količinu mogla brzo da potroši.

Podseća se i da je SAD poslala Ukrajini haubice M777 u aprilu, a da je nedavno odobrena isporuka „paladina“ koji se u tekstu naziva draguljem američke artiljerije.
Cititraju se i reči zvaničnika Pentagona i vojske koji uveravaju da je sve pod kontrolom.

„Nećemo ići ispod onoga što su naše potrebe kako bismo bili vojno spremni“, rekao je brigadni general Pet Rajder.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)