in

SAD će proglasiti “Vagner” za kriminalnu organizaciju; Prigožin: sad smo kolege

SAD će proglasiti “Vagner” za kriminalnu organizaciju; Prigožin: sad smo kolege

„Naš odnos od sada se može nazvati ‘obračunom kriminalnih klanova’“, odgovorio je Vašingtonu osnivač „Vagner“ grupe Jevgenij Prigožin

Ministarstvo finansija SAD najavilo je da će „Vagner“ grupu označiti kao „značajnu međunarodnu kriminalnu organizaciju“, najavio je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dodatne sankcije biće uvedene „Vagneru“ sledeće nedelje, dodao je Kirbi tokom brifinga, prenosi „Vašington post“.

„Konačno, sada su ‘Vagner’ i Amerikanci kolege. Naš odnos od sada se može nazvati ‘obračunom kriminalnih klanova’“, odgovorio je osnivač te grupe Jevgenij Prigožin na svom Telegram kanalu, prenosi „TASS“.

Kod Kirbija ništa novo

Kirbi tvrdi, ‘Vagner’ grupa je navodno odgovorna za „zverstva i kršenja ljudskih prava“ počinjena „naširoko“, ali i u Ukrajini.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Američki zvaničnik je pokazao satelitske snimke za koje je tvrdio da prikazuju ruske vagone koji ulaze u Severnu Koreju radi transporta oružja „Vagneru“.

„Severna Koreja je isporučila pešadijske rakete i projektile u Rusiju za upotrebu vagnerovaca krajem prošle godine“, izjavio je Kirbi.

Tvrdnje o navodnim isporukama Kirbi je prethodno izneo krajem prošle godine, na šta je Prigožin odgovorio da „svi znaju da Severna Koreja već duže vreme ne isporučuje nikakvo oružje Ruskoj Federaciji“, dodavši da „snabdevanje oružjem iz Severne Koreje nije ništa drugo do tračevi i spekulacije.“

Kirbi je takođe pozvao Severnu Koreju da obustavi tobožnje isporuke, dodavši da oružje „nije promenilo dinamiku bojnog polja u Ukrajini“.

„Vagner“ ključan za kampanju u Ukrajini

„Vagner“ grupa postala je „ključna komponenta kampanje u Ukrajini“, saopštilo je u petak britansko ministarstvo odbrane, takođe prenosi „Vašington post“.

To ministarstvo je u svom dnevnom izveštaju navelo američke procene u kojima se tvrdi da u Ukrajini ima do 50.000 članova „Vagner“ grupe, od kojih je oko 40.000, kako Vašington tvrdi,“ direktno regrutovano iz ruskih zatvora“.

U skorije vreme domaćim medijima kružile su i glasine da su se ispostave grupe „Vagner“ pojavile i u Srbiji i da navodno regrutuju građane.

Te glasine su demantovali i Aleksandar Lisin, koji je u pisanjima medija označen kao šef nepostojeće srpske ispostave ‘Vagnera’ i koji je izjavio da je je „Vagner“ zapravo u Sankt Peterburgu samo ustupio prostorije Rusko-srpskom kulturno-informativnom centru „Orlovi“, ali i osnivač grupe Jevgenij Prigožin, koji je izjavio da grupa nije imala nikakvih kontakata sa Srbijom i da u toj privatnoj kompaniji „trenutno nema državljana Srbije, a odavno ih nije bilo.“

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)