in

Sa rezultatom NULA deli savete: Kristijan Šmit da krene u ofanzivu, nametanje odluka i kažnjavanje …

Valentin Incko je rekao da imenovanje Kristijana Šmita za Visokog predstavnika znači da međunarodna zajednica planira ofanzivu u rešavanju problema.

Imenovanje Kristijana Šmita za novog Visokog predstavnika u BiH najava je ofanzivnijeg pristupa međunarodne zajednice u rešavanju problema u toj zemlji, a on bi u svom mandatu trebalo da koristi i ovlašćenja koje mu omogućavaju nametanje odluka i kažnjavanje, rekao je odlazeći Visoki predstavnik Valentin Incko.

Incko, koji je 27. maja podneo ostavku na funkciju, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenio je da je međunarodna zajednica prerano domaćim političarima u BiH prepustila kormilo, i da će svom nasledniku sugerisati da uz dogovor domaćih snaga kombinuje i bonska ovlašćenja koja Visokom predstavniku daju mogućnost nametanja određenih rešenja, ukoliko ne postoji dogovor, ili se narušava Dejtonski mirovni sporazum.

On je rekao i da očekuje ofanzivniji pristrup i da je njegov naslednik Šmit već imao razgovore sa visoko pozicioniram činovnicima iz Vašingtona, a ovih dana bio je u Berlinu i Briselu i ostvario prve telefonske razgovore sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Incko je za RSE u tom smislu izdvojio i izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel koja je poručila da će sada Bosna i Hercegovina više biti na dnevnom redu i da je to vrlo važno u okolnostima kada da postoji takmičenje konflikata-Bliski istok, izbeglička kriza ili Avganistan.

Odlazeći Viskoki predstavnik za svoj najveći uspeh smatra činjenicu da BiH nije zaboravljena, pošto je stalno upozoravao u Savetu bezbednosti da taj konflikt još postoji, a misli i da činjenicu da OHR ostaje takođe može smatrati uspehom u njegovom mandatu jer je međunarodno prisustvo još potrebno.

On je zaključio i da je za vreme svog službovanja puno lepog doživeo i naučio i da je praštanje najveći kapital BiH jer je ta zemlja puna mudrih ljudi, kako je naglasio, novih Nelsona Mendela, ljudi koji praštaju.

Ranije ove nedelje Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je ostavku, a Kristijan Šmit imenovan je za novog Visokog predstavnika.

Inckova ostavka, odnosno Šmitovo imenovanje, stupa na snagu 1. avgusta.

(tanjug)