in

Ruski brodovi prvi put posle 30 godina izlaze na more sa nuklearnim oružjem

Ruski brodovi prvi put posle 30 godina izlaze na more sa nuklearnim oružjem

Brodovi ruske Severne flote prvi put posle 30 godina počeli su da izlaze na more sa taktičkim nuklearnim oružjem na brodu.

Ovo je navela Norveška obaveštajna služba (NIS) u godišnjem izveštaju.

Prema dokumentu, u sovjetsko vreme ratni brodovi Severne flote su redovno izlazili na more sa taktičkim nuklearnim oružjem, ali od Hladnog rata nisu poznati takvi slučajevi. Istovremeno, obaveštajci tvrde da je nakon početka specijalne operacije u Ukrajini „ značajno povećan značaj nuklearnog naoružanja za Rusiju “.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Norveški obaveštajci u svom izveštaju napominju da se centralni deo nuklearnog potencijala nalazi na podmornicama Severne flote i površinskim brodovima. „Nuklearno oružje predstavlja posebno ozbiljnu pretnju u opcijama za operacije u kojima mogu učestvovati zemlje NATO-a “, ističe se u dokumentu.

Ranije je saopšteno da se švedsko ministarstvo odbrane pripremilo za nuklearni udar, koji bi navodno mogla da nanese Rusija, i preduzelo „niz mera“ u takvom slučaju.

Mikael Klason, načelnik Generalštaba Oružanih snaga zemlje, objasnio je takve postupke rečima da Moskva ima „neprijatnu naviku da radi ono što kaže“.

U decembru je predsednik Vladimir Putin izjavio da je rusko nuklearno oružje odvraćanje za odbranu zemlje. On je istakao da je Moskva svesna sve odgovornosti koja prati posedovanje nuklearnog oružja i da neće da ga „donosi“.

Webtribune.rs