Ruski brod završio radove na danskoj deonici “Severnog toka 2” i prebacio se u nemačke vode

Ruski brod za polaganje podmorskih cevi za gasovod „Fortuna“ završio je s polaganjem cevi na liniji B plinovoda Severni tok 2 u danskim vodama i počeo je s dovršetkom radova u vodama nemačkog isključivog ekonomskog pojasa.

Tamo mora završiti svega nešto više od 13 kilometara, nakon čega će biti zavaren tzv, “zlatni zglob”.

Ovim je ruski brod ispoštovao rokove koje je odredila nemačka Savezna uprava za vodne puteve i brodarstvo. Prethodno je nemački regulator izdao upozorenje pomorcima da će se od 22. maja do 30. juna u području Adlergrund u nemačkoj ekonomskoj zoni na Baltičkom moru izvoditi radovi na izgradnji preostale deonice linije B spomenutog gasovoda.

U međuvremenu, veći ruski specijalizovani brod za iste namene “Akademik Chersky“ nastavlja s dovršetkom linije A, u danskom i nemačkim vodama, koja predstavlja najduži nedovršeni deo. U gotovo mesec dana od kada je počeo s radovima brod je položio samo osam kilometara od ukupno 85.

Iz nepoznatih razloga, brzina polaganja cevi  iznosi prosečno 500 metara dnevno, iako je prethodno najavljeno njihovo polaganje u dužini do dva kilometra.

Prema ažuriranom rasporedu rada, “Akademik Chersky” trebao bi završiti posao do kraja septembra ove godine – čime bi i čitava trasa gasovoda bila završena i spremna za početak rada.

Na to računaju i evropski kupci, pa je trenutna kupnja gasa za ispražnjene gasne spremnike od prošle zime i hladnog proleća, sada znatno smanjena s obzirom kako očekuju još niže nabavne cene s pojavom novih količina ruskog gasa prema Nemačkoj kroz Severni tok 2 od sledeće jeseni.

Podsećamo: Sedinjene Države su krajem 2019. usvojile prvi paket sankcija protiv Severnog toka 2, nakon čega su brodovi polagači švajcarske tvrtke Allseas napustili gradilište.

Gasovod je trebao biti dovršen još u februaru prošle godine. Krajem 2020. godine Gazprom je angažovao spomenute ruske brodove za dovršetak gasovoda.

I nova Bajdenova administracija nastavila je sankcijski put i oštro protivljenje Severnom toku 2 pa su u februaru uvedene i sankcije protiv broda Fortuna i njenog ruskog vlasnika, da bi se ove nedelje one proširile na još 13 ruskih brodova i 4 firme. Naravno, ove to previše ne zanima pa nastavljaju s radovima.

Međutim, u prošlonedeljnom izveštaju kojeg je State Department dostavio Kongresu naznačeno je kako je operater ovog energetskog projekta, firma Nord Stream 2 AG takođe pod sankcijama, ali Bela kuća mu ih nije želela nametnuti zbog nacionalnih interesa Sjedinjenih Država.

Ta je odluka Bajdenove administracije pozdravljena i u Nemačkoj i u Rusiji, a naišla je na brojne kritike od strane njegovih političkih oponenata u samoj SAD.

(geopolitika.news)