in

Ruske službe otkrile: Zapad Navaljnog finansirao preko svojih ambasada u Moskvi

Portparolka Ministarstva inostranih poslova RF Marija Zaharova izjavila je da su zapadne zemlje finansirale „strukture blogera Alekseja Navaljnog“ – preko svojih ambasada u Moskvi.

Prvo je ukazala da je ruski „Komitet za zaštitu nacionalnih interesa“ 3. septembra predstavio rezultate istrage koja je pokazala da se projekti Navaljnog finansiraju „preko zaposlenih u ambasadama stranih država“.

Zaharova je na rezultate tog istraživanja odreagovala rečima:

„Vau! Pročitala sam u tom istraživanju da je među onima koji su sponzorisali projekte Navaljnog bilo na desetine zaposlenih u stranim ambasadama u Rusiji. Odlučila sam da razjasnim da li je to tačno. Ispostavilo se da to nije fejk – sve je potvrđeno. A šema finansiranja bila je: strane ambasade u Rusiji angažovale su ruske državljane za određene poslove, isplaćivale im novac, a zatim su oni prosleđivali ta sredstva određenim strukturama (Navaljnog)“.

Pratite nas bez cenzure na mreži “Telegram” na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Najviše takvih “donacija” dobio je preko diplomatskih predstavništava Sjedinjenih Država i Nemačke.

Zaharova je još dodala: „Zaposleni u ambasadama Kanade, Francuske, Španije i drugih zemalja NATO takođe su učestvovali u ovoj zabavnoj vrteški. A zamislite kakva histerija bi zavladala na Zapadu da je Rusija tako postupala na njihovoj teritoriji. Da je preko zaposlenih u svojim misijama u inostranstvu predavala novac, na primer, republikancima u Sjedinjenim Državama ili Kataloncima u Španiji? Vriska bi se razlegala planetom“.

Podsetila je da su desetine ruskih diplomata nakon američkih izbora 2016. bile proterane iz zemlje, uz obrazloženje da su se mešale u izborni proces, a da za to sve do danas nisu ponuđeni nikakvi dokazi.

Državni organi Rusije su Štab Navaljnog i Fond za borbu protiv korupcije 6. avgusta proglasili za strane agente, a potom i za ekstremističke organizacije i zabranili.

Nadležni moskovski sud je istovremeno odlučio da imovinu Fonda, koja ostane nakon namirivanja njegovih poverilaca, prenese u vlasništvo države.

Na mreži “Telegram” možete pratiti sve naše vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima ili desktop računarima. Tamo možete otići ako kliknete  OVDE