in

RUSKE SLUŽBE OTKRILE: Predstavnik MI6 sastao se sa šefom terorista u Siriji

Predstavnik britanske obaveštajne agencije MI6 Džonatan Pauel, koji je nekada bio specijalni izaslanik Velike Britanije za Libiju, sastao se u Siriji sa šefom terorističke grupe Nusra front Abu Muhamedom el Džulanijem, tvrdi diplomatski izvor iz Moskve.

„Postoje izveštaji koji govore da zapadne obaveštajne agencije teže uspostavljanju kontakta sa međunarodnim terorističkim grupama aktivnim u Siriji, ne samo indirektno, već i direktno”, rekao je izvor.

Prema tim izveštajima, El Džulani i Pauel su se pre nekog vremena sastali u zoni deeskalacije u Idlibu, u blizini graničnog prelaza Bab el Hava na sirijsko-turskoj granici.

Prema izvoru, sastanak je bio fokusiran na mogućnost skidanja međunarodne terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam (jedan od naziva Nusra fronta) sa liste terorističkih organizacija.

Izvor je dodao da se očekuje da će se u proces rebrendiranja članova Nusre uključiti niz britanskih saveznika, pre svega Sjedinjene Američke Države. Takođe je primetio da je postignut sporazum o održavanju trajnog kanala veze sa međunarodnim teroristima koje je kao takve priznao Savet bezbednosti UN.

„Hteli bismo da podsetimo one koji brzo zaboravljaju sopstveno gorko iskustvo: ne postoje ‘dobri’ teroristi. Svi pokušaji pripitomljavanja i hranjenja iz ruke po pravilu se završavaju velikom krvlju nevinih žrtava“, zaključio je diplomatski izvor.