in

Ruska vojska napreduje duž cele linije fronta u DNR

Ruska vojska napreduje duž cele linije fronta u DNR

Ruske snage oslobodile su još dva mesta u DNR, dok iz Zaporoške oblasti javljaju da je određen broj ukrajinskih trupa potisnut iz nekih sela odakle su se nanosili udari po okolnim mestima

Ruske snage oslobodile su još dva naselja u blizini Bahmuta – Dvurečje i Krasnopoljevku, potvrdili su danas iz teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike, nakon što je rusko Ministarstvo odbrane pre dva dana saopštilo o oslobođenju Dvurečja u DNR.

Osim ova dva mesta, ruska vojska je, podsetimo, od početka godine preuzela kontrolu i nad nekoliko naselja u blizini Bahmuta. U pitanju su selo Podgornoje, Soledar i Kleščejevka.

Prema pisanju „Volstrit džornala“ od 19. januara, ruske snage napreduju u nekoliko pravaca u Bahmutu, dok Oružane snage Ukrajine u tom gradu jačaju odbrambene pozicije putem različitih betonskih konstrukcija i džakova sa peskom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

U isto vreme, privremeni vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin danas je izjavio da ruska vojska beleži napredak duž cele linije fronta u DNR, prenose „RIA Novosti“.

„Situacija je i dalje prilično teška, ali naše jedinice napreduju skoro svuda“, rekao je.

Oružane snage Ukrajine, prema njegovim rečima, prebacuju nove snage u Bahmut i Marjinku, koja se nalazi nedaleko od Donjecka.

Osvrnuvši se na situaciju u Soledaru, koji je oslobođen ovog meseca, Pušilin je kazao da je mesto skroz razrušeno i da nije ostalo gotovo ni jedne čiatve zgrade.

Iz Zaporoške oblasti danas takođe javljaju da su ruske snage uspele da potisnu ukrajinske vojnike iz jednog dela ovog novopripojenog regiona, dodajući da je tokom poslednjih akcija određen broj ukrajinskih trupa izbačen iz nekih sela, odakle su napadali po okolnim mestima.

O uspesima ruske armije na ovom delu fronta danas se oglasio i vršilac dužnosti guvernera Zaporoške oblasti Jevgenij Baljickij. On je izjavio da ruska strana u regionu vodi uspešne bitke protiv ukrajinskih snaga, te da pri borbama ipak nema velikih rizika po ruske vojnike.

Situacija se, kako je kazao, menja polako, ali u smeru koji odgovara Moskvi.

„Napad na neprijateljske položaje vrši se svim mogućim sredstvima kako bi mu se naneo maksimalan poraz, a da se pritom ne rizikuju životi naših vojnika“, objasnio je Baljickij, dodajući da su gubici među ruskim vojnicima minimalni, dok njihove protivničke snage beleže značajno više gubitaka na frontu.

Uspešne akcije su, kako je kazao, moguće zahvaljujući dobroj organizaciji i taktici Oružanih snaga Rusije: prvo se vrši taktičko izviđanje, a zatim artiljerijska priprema, nakon čega vojnici prelaze na direktan juriš.

Podsetimo, više od 70 odsto Zaporoške oblasti danas se nalazi pod kontrolom Rusije, dok je centar regiona, grad Zaporožje, još uvek pod kijevskim režimom.

Šef ruske Spoljnoobaveštajne agencije Sergej Nariškin ranije tokom dana je upozorio i da Ukrajinci koriste nuklearne elektrane u neoslobođenim delovima Ukrajine kako bi na njihovoj teritoriji čuvali naoružanje i municiju sa Zapada.

Ovo se, kako je kazao, radi jer kijevski režim zna da Rusi neće gađati nuklearke, a ukoliko bi i došlo do nekakvog incidenta, bilo bi vrlo zgodno za to okriviti Moskvu.

Britanski mediji potvrdili: Ukrajinski tenkovi među kućama u Bahmutu

U međuvremenu, i britanski mediji poslednjih dana izvestili su da se ukrajinski tenkovi nalaze među stambenim objektima u gradu Bahmutu u DNR, potvrđujući tako navode ruske strane da su se Ukrajinci krili među civilima, dovodeći na taj način njihove živote u opasnost.

„Među zgradama kriju se redovi sovjetskih tenkova i oklopnih transportera“, rekao je novinar Aleks Rosi za britanski „Skaj njuz“, dodajući da su „ljudi napustili grad, te da je sada veoma strašno“ biti u Bahmutu.

Zelenski: Nekoliko novih desetina tenkova neće promeniti situaciju

U isto vreme, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu za „ARD“ priznao je da nekoliko desetina tenkova koje bi Kijev dobio sa Zapada neće mnogo pomoći Ukrajincima na frontu, nazvavši ovakvu vrstu pomoći pokušajem „motivacije“ ukrajinskih vojnika, kojoj pribegavaju zapadni političari.

„Kada je protiv nas ruska armija koja ima na hiljadu tenkova, nijedna zemlja koja odluči da nam pošalje 10, 20 ili 50 tenkova neće rešiti problem“, kazao je Zelenski u trenutku kada Evropa ne može da se dogovori oko toga da li treba dati Kijevu još tenkova.

Rogozin: U napadu na mene možda su učestvovale i zapadne službe

Bivši direktor „Roskosmosa“ i sadašnji rukovodilac specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin osvrnuo se danas na prošlomesečni događaj kada je zamalo izgubio život u napadu Oružanih snaga Ukrajine na hotel u Donjecku. Prema njegovim rečima, u napadu su osim ukrajinskih službi vrlo verovatno učestvovali i predstavnici zapadne agenture, rekao je Rogozin u intervjuu za „RIA Novosti“.

On je dodao i da planira da se vrati na Donbas, ali je i poručio da će one ukrajinske jedinice koje su organizovale i izvršile napad na njega biti uništene.

„Vratiću se pre kraja januara nazad sa pojačanjem, odnosno, sa drugovima. Nastavićemo naše aktivnosti“, poručio je.

Podsetimo, osnovni zadatak grupe „Carski vukovi“ je pružanje vojno-tehničke pomoći jedinicama LNR i DNR na frontu.

Ovi savetnici blisko sarađuju sa svima onima koji se bave proizvodnjom različite vojne opreme, a glavni zadatak je omogućiti da se novi modeli što pre počnu koristiti u zoni specijalne vojne operacije.

Šef „Carskih vukova“ kazao je i da su, prema njegovoj proceni, prvi i drugi armijski korpus Donjecke i Luganske Narodne Republike najspremnije vojne formacije u ruskoj vojsci. To su one jedinice koje se, kako je kazao, tamo nalaze već 8 ili 9 godina i koje su do sada pretrpele ogromne gubitke.

Prigožin je dodao da je, dok je bio sa njima, osećao da je od njih mogao dosta toga da nauči, iako su pripadnici ovih korpusa mlađi od njega.

Oni su, kako je ocenio, do „tančina upoznati sa veštinom vođenja borbi“, prenose ruski mediji.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)