in

Ruska vojska i FSB uništili ukrajinske diverzante koji su pokušali da prodru u Belgorodsku oblast

Ruska vojska i FSB uništili ukrajinske diverzante koji su pokušali da prodru u Belgorodsku oblast

Oružane snage Rusije i granična služba FSB osujetili su u nedelju pokušaj dve grupe ukrajinskih diverzanata da prodru u Belgorodsku oblast, navodi Ministarstvo odbrane u rezimeu specijalne operacije.

Dan ranije, oko 13 časova po moskovskom vremenu, militanti su pokušali da pređu Severski Donec i uđu na periferiju Nove Tavolžanke. Oni su delovali pod okriljem intenzivne artiljerijske vatre, koju su otvorile Oružane snage Ukrajine na civilne ciljeve.

„Terorističke formacije kijevskog režima uništene su vazdušnim udarima i artiljerijskom vatrom jedinica koje pokrivaju državnu granicu Zapadnog vojnog okruga“, saopštilo je ministarstvo.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ruska vojska je ukupno eliminisala do deset ukrajinskih diverzanata, dva čamca i jedan oklopni automobil.

Pored toga, artiljerija je tokom kontrabaterijske borbe uspela da potisne pet neprijateljskih minobacačkih vodova, kao i da onesposobi MLRS „Grad“ u Volčanskom rejonu Harkovske oblasti i dve samohodne artiljerijske jedinice „Krab“ poljske proizvodnje koje su napale rusku teritoriju.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov izvestio je juče da su ukrajinski diverzanti pokušali da prodru u Novu Tavolžanku preko reke. Kasnije tog dana, Ministarstvo odbrane je pojasnilo da su se militanti povukli nakon ruske artiljerijske vatre.

Ovo nije prvi put da Kijev pokušava da izvede diverziju u Belgorodskoj oblasti. Tako je 22. maja ukrajinska DRG probila granicu i ušla na teritoriju Grajvoronskog okruga. Ruska vojska je uspela da odbije napad i uništi više od 70 militanata, četiri oklopna vozila i pet kamioneta.

Od početka specijalne operacije, oblast Belgoroda je redovno granatirana od strane Ukrajine. Visok nivo terorističke pretnje je na snazi širom regiona od 11. aprila 2022. godine. Posebno su česti napadi Oružanih snaga Ukrajine na pogranične okruge – Šebekinski i Grajvoronski.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte