in

Rusija: Uskoro će Ukrajina biti demilitarizovana

Zadatak demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine biće prilično brzo izvršen, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN o Ukrajini.

„Mi ne vodimo rat protiv ukrajinskog naroda, već izvodimo specijalnu vojnu operaciju protiv nacionalista i radi zaštite stanovnika Donbasa, denacifikacije i demilitarizacije.

Taj zadatak će prilično brzo biti realizovan i ukrajinski narod će moći ponovo da rešava svoju sudbinu u miru, saradnji i dobrosusedstvu sa nama“, rekao je diplomata.

Kako je naveo Nebenzja, zapadne države su pretvorile Ukrajinu u piona u svojoj geopolitičkoj igri.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„Pretvorili ste Ukrajinu u piona u svojoj geopolitičkoj igri, ne brinući za interese ukrajinskog naroda“, naglasio je ruski diplomata.

On je istakao da nacionalisti u Ukrajini koriste civile kao živi štit, dok višecevne bacače raketa raspoređuju u stambene četvrti.

„Predsednik Putin i Ministarstvo odbrane Rusije jasno su saopštili da civilni ciljevi neće biti mete napada. Međutim, nacionalisti već koriste civile kao živi štit. Između ostalog, kategorički osuđujemo raspoređivanje u stambenim četvrtima artiljerije i višecevnih bacače raketa. To je direktno kršenje normi međunarodnog humanitarnog prava“, rekao je diplomata.

On je nazvao lažnom vešću informacije da je u Ukrajini bombardovan vrtić.

„Ovde (na društvenim mrežama) ima svega – od fotografija sa parada, fotografija američkih aviona kako bombarduju Libiju i fotografija iz Sirije, čak i eksplozija u Bejrutu se izdaje kao događaj u Ukrajini“, prokomentarisao je Nebenzja ogromnu količinu lažnih vesti koje kruže društvenim mrežama poslednjih dana.

Sa druge strane, samo u petak četiri stanovnika Donjecke i Luganske narodne republike poginula su u napadu ukrajinske vojske.
Rusija je večeras stavila veto na rezoluciju SB UN o Ukrajini.

Na našem “Telegram” kanalu možete pratiti naše odabrane najbolje vesti i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama. “Telegram morate instalirati na mobilnim telefonima preko Play Prodavnice.  OVDE