in

Rusija superiorna u vazduhu, mnogo Ukrajinaca će izginuti

Rusija superiorna u vazduhu, mnogo Ukrajinaca će izginuti

Ukrajinski predsednik rekao da se plaši promene rukovodstva u Sjedinjenim Američkim Državama

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da Ukrajina sada konačno spremna da započne svoju dugo najavljivanu ofanzivu, ali je upozorio da će ona biti izuzetno teška i da će nositi visoku cenu.

„Mi snažno verujemo da ćemo uspeti“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Volstrit džornal“. „Ne znam koliko će trajati. Da budem iskren, ona se može završiti na više načina, ali ćemo uraditi to.“
Zelenski je rekao da se plaši da bi promena rukovodstva u Americi nakon predsedničkih izbora sledeće godine mogao da uspori proces pristupanja Ukrajine NATO-u.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

On je takođe pozvao Kinu da „pokuša da obuzda Rusiju“, a ponovio je i da njegovoj zemlji treba još PVO sistema „patriot“.

Zelenski je priznao da Rusija poseduje superiornost u vazduhu, kao i da će „mnogo ukrajinskih vojnika poginuti“ tokom kontraofanzive usled nedostatka protivvazdušnih sistema.

Ukrajinski predsednik je rekao i da bi voleo da Kijev dobije još naoružanja, ali da „ne može da čeka mesecima“ da se to dogodi. Zelenski je rekao da su ukrajinske oružane snage „jače i motivisanije“ od Rusa.

Kako navodi „Volstrit džornal“, ukrajinska kontraofanziva predstavlja ključan trenutak u rusko-ukrajinskom sukobu, koji bi mogao da odredi njegovu budućnost.

Zelenski poslednje vreme oscilira između iskazivanju zahvalnosti svojim zapadnim saveznicima za pomoć i kritike njih zato što ne šalju dovoljno oružja.

On je rekao da je „svestan da se zapadni lideri ponekad osećaju uvređeno zbog njegovog oštrog tona“, ali da mu nije jasno zašto oni Ukrajini ne šalju „još naprednog oružja“.

Ukoliko Ukrajina ne bude u stanju da se odbrani od Rusije, „ta zver će razviti apetit i nastavljati sa osvajanjima“, rekao je Zelenski.

„Nemojmo da poredimo ko bi kome trebalo da bude zahvalan“, rekao je on.

Zelenski je rekao da je zabrinut da bi bilo kakva promena u američkoj administraciji mogla uticati na pomoć koju Ukrajina prima iz te zemlje.

„U ovakvoj situaciji, kada postoji podrška, plašite se promena“, rekao je on. „I da budem iskren, kada pomenete promenu administracije, osećam se isto kao i svaka druga osoba – želite promene na bolje, ali može biti i obrnuto.“

Ukrajinski predsednik je rekao i da ne razume tvrdnju predsedničkog kandidata i nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa da će „okončati rat za 24 sata“, pošto on to nije učinio sa sukobom na istoku Ukrajine dok je bio u Beloj kući.

On je dodao i da Bajden ima „emotivnu vezu“ sa Ukrajinom, kao i da nije siguran kako bi Tramp reagovao na početku Specijalne vojne operacije da je u tom trenutku bio predsednik.

Zelenski je rekao i da ne očekuje da će Ukrajina postati članica NATO-a dok su borbe i dalje traju, ali da želi obećanje da će se to dogoditi nakon okončanja sukoba.

„Ukoliko nam (na samitu NATO-a) u Vilnjusu ne bude poslat jasan signal, mislim da nema smisla da tamo uopšte idemo“, rekao je on.

Zelenski je dodao i da je svog kineskog kolegu Si Đinpinga zamolio da ne šalje oružje Rusiji, kao i da će ta država igrati značajnu ulogu u mirovnom procesu.

„Ne bih voleo da takva zemlja stoji sa strane i gleda kako ljudi umiru“, rekao je on. „Ukoliko ste veliki, to je pokazatelj vaše nacionalne veličine. To nije slika u muzeju, već pravi, krvavi rat.“

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte