in

Rusija spremila odgovor na pismo Amerike

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremila odgovor na pismo Amerike u vezi sa ruskim predlozima o garancijama bezbednosti i da će ga danas poslati Vašingtonu.

„Završavamo analizu američkog pisma. U najskorije vreme ćete saznati kao će se stvari dalje razvijati. Danas ćemo to pismo poslati američkoj strani“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Luiđijem di Majom.

Ruski ministar je dodao i da Moskva namerava da obelodani dokument.
„Smatramo da je to neophodno kako bi se zainteresovani u civilnom društvu naših zemalja upoznali sa onim šta se događa.

Inače, ako se to drži u tajnosti, kako preferiraju naše kolege iz Vašingtona i Brisela, javnost će biti zatrpana lažima i propagandom koji trenutno ispunjavaju informacioni prostor“, naveo je Lavrov.

Moskva će objaviti sadržaj odgovora nekoliko sati nakon što ga prosledi Vašingtonu u pisanoj i elektronskoj formi.

Šef ruske diplomatije ističe da Zapad želi da izvuče iz ruskih predloga ono što im odgovara.

„U odgovoru SAD i delimično u odgovoru NATO izražena je spremnost da te teme budu predmet pregovora i mi to pozdravljamo. Ali, za nas je najvažnije da se iz paketa ne izvlače pojedinačne stvari i da se onda govori da smo rešili sve probleme.

Nećemo rešiti te probleme dok se ne dogovorimo o ključnom stavovima od kojih zavisi bezbednost u Evropi: a to je neširenje NATO na istok, nerazmeštanje udarnog naoružanja, poštovanje one vojno-političke konfiguracije koja je postojala u Evropi u trenutku Osnivačkog akta Rusija-NATO“, istakao je on.

U osnovi ruskih predloga je formula nedeljivosti bezbednosti, usaglašena na najvišem nivou a iz koje Zapad želi da izvuče samo jednu stvar koja njima odgovara.

Tako neće moći, upozorio je ruski ministar.

Kada je reč o odgovoru NATO, na njemu se još radi, rekao je zamenik Lavrova, Aleksandar Gruško.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Krajem januara SAD i NATO uputili su Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije o bezbednosnim garancijama.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE