in

Rusija razmatra alternativu dolaru u spoljnoj trgovini

Rusija razmatra alternativu dolaru u spoljnoj trgovini

Neki od opcija su i obračun u odnosu na zlato, korišćenje kriptovaluta i tokena ili stvaranje digitalne „zlatne rublje“

Poravnanja u rubljama i juanima su najperspektivniji modeli spoljnih obračuna Rusije u doglednoj budućnosti, rekli su za medijsku grupu RBK stručnjaci Instituta za istraživanje i ekspertizu – VEB. Eksperti VEB-a napominju da je glavni rizik obračuna u rubljama pretnja sekundarnim sankcijama za zemlje koje trguju sa Rusijom, a proširenje upotrebe juana preti da poveća zavisnost Rusije od Kine, prenosi Tanjug.

VEB je predložio i druge alternative plaćanju u dolarima i evrima, koje je RBK nazvao „toksičnim za Rusiju“. „Jedna od njih je plaćanje u drugim nacionalnim valutama, posebno u dirhamima Ujedinjenih Arapskih Emirata i indijskim rupijama“, navodi se na sajtu RBK.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Prema ekonomistima, prednost dirhama je fiksni kurs sa čvrstim vezivanjem za američki dolar. Poravnanja u rupijama mogu biti olakšana prisustvom filijala ruskih banaka u Indiji i saradnjom nacionalnih platnih sistema Moskve i Nju Delhija.

Druga mogućnost je stvaranje jedinstvenog „klirinškog centra“ saveza država prijateljskih Rusiji, a centralne banke zemalja učesnica bi odredile kurseve prema glavnoj „klirinškoj valuti“ u kojoj će biti moguće izvršiti obračune.

Dalje opcije su obračuni u odnosu na zlato, korišćenje kriptovaluta i tokena ili stvaranje digitalne „zlatne rublje“.

Prema mišljenju eksperata, Rusija bi mogla da izda digitalni instrument plaćanja – digitalnu rublju – koja bi bila podržana zlatom iz međunarodnih rezervi.

Širom sveta, sve više zemalja buni se protiv hegemonije američkog dolara. Brazil i Kina su se nedavno dogovorili da trguju u svojim valutama. Indija i Malezija su u aprilu potpisale sporazum o većoj upotrebi rupija, a čak je i američki saveznik Francuska počela da koristi juan u transakcijama.

Kako piše „Blumberg“, mnogi svetski lideri smatraju da Vašington koristi dolar kao oružje, kako bi progurao svoju spoljnopolitičku agendu i istovremeno kaznio one koji im se protive. Američka agencija navodi da je dobar primer toga Rusija, kojoj su SAD nametnule sankcije, zamrzle imovinu i strane rezerve i izbacili iz bankarskog sistema SVIFT.

Tim oslanjanjem na moć dolara i podsećanjem da dobar deo sveta zavisi od njega, Amerika je uspela da antagonizuje mnoge lidere i potkopa kako ugled svoje valute tako i uticaj SAD na globalnu scenu.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte