in

Rusija prebacila u Siriju bombardere sa supersoničnim raketama

Rusija je prebacila u Siriju dva bombardera Tu-22M3 i lovce MiG-31K kako bi učestvovali u vojnim vežbama u Sredozemnom moru u svetlu rastućeg prisustva snaga NATO-a u regionu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Avioni dalekometne avijacije Tu-22M3 i MiG-31K sa avijacionim sistemom ‘Kindžal’ prebačeni su na aerodrom Hmejmim (Sirija) kako bi učestvovali u vojnoj pomorskoj vežbi međuflotske grupacije Ratne mornarice Rusije u istočnom delu Sredozemnog mora“, ističu iz Ministarstva.

Na jednom od objavljenih snimaka prikazano je sletanje dva bombardera Tu-22M3 sa nadzvučnim krstarećim protivbrodskim raketama H-22. Maksimalni domet raketa je oko 600 kilometara i razvijaju brzinu 3,5 veću od brzine zvuka. Bojeva glava rakete H-22 teška je otprilike jednu tonu.

Kako je precizirano, avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije preleteli su više od 1.500 kilometara od mesta gde su stalno raspoređeni do Sirije. Na vojnim vežbama piloti dalekometne avijacije „predstoji izvršavanje predviđenih zadataka“.

Ranije je saopšteno da su u Sredozemnom moru prisutne grupe nosača aviona NATO-a, uključujući nosač „Hari Truman“ Ratne mornarice SAD, nosač „Šarl de Gol“ francuske flote, „Konte di Kavur“ italijanske Ratne mornarice, a u pratnji su im i udarni i pomoćni brodovi.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

(Sputnjik)