in

RUSIJA PRAVI ZAOKRET PREMA VUČIĆU: Moskva nezadovoljna, evo šta traži od Vučića

„Prijateljski odnos prema Rusiji“ Vučić može da pokaže već uskoro, čak i ako se i dalje ne priključi zapadnim sankcijama – da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom.

Posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji naglo je povećan pritisak na Beograd da se priključi sankcijama protiv Rusije, a prvi put je za vreme ukrajinske krize nezadovoljstvo pokazala i Moskva, piše moskovski dnevnik Komersant.

U članku pod nazivom „Srbiju napadaju sa svih strana – Beogradom su nezadovoljni i Zapad i Rusija“, list piše da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji se našao usred diplomatske vatre dve strane, napraviti niz koraka u susret Zapadu, ali da teško da će se okrenuti od Rusije.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pritisak na Beograd predvodi Nemačka, koja se smatra ključnim partnerom Srbije u EU, navodi dnevnik i dodaje da je nemački predsednik Valter Štajnmajer prošle nedelje u čestitki Vučiću napomenuo da je koordinacija srpske spoljne politike sa EU, posebno prema Rusiji, uključujući i uvođenje sankcija, od ključnog značaja.

Komersant piše danas da su se time obistinile prognoze eksperata da će se pritisak EU i SAD na Srbiju posle izbora povećati.

„Od samog početka sadašnje krize u Ukrajini Zapad je procenio da je nenormalno da Srbija ostane jedina među članovima i kandidatima za EU koja se nije priključila sankcijama. Beograd je dobio prećutno odlaganje samo do izbora 3. aprila. Štaviše, Zapad nije bio zadovoljan ni činjenicom da je Srbija u proteklom periodu tri puta podržala antiruske rezolucije u UN, uključujući i onu nedavnu kojom je suspendovano članstvo Rusije u Savetu za ljudska prava“, navodi Komersant.

Pratite nas na mreži VKontakte bez cenzure – OVDE 

List piše da je „novi i veoma neprijatni momenat za Vučića, koji pokušava da sedi na dve stolice“, bilo to što je nezadovoljstvo njegovom pozicijom izrazila i Moskva.

List citira portparolku Ministarstva spoljnih poslova Rusije Mariju Zaharovu koja je izjavila da Moskva ne razume predstavnike država koji teže nezavisnoj, izbalansiranoj politici, a koji govore da su podvrgnuti neviđenom pritisku zapadnih država i da zato idu na kompromise.

„Ne razumemo to. Znamo da se vrši pritisak. Ali, ako je reč o onima koji tvrde da su naši prijatelji, to je nemoguće razumeti“, prenosi Komersant reči Zaharove.

„Prijateljski odnos prema Rusiji“ Vučić može da pokaže već uskoro, čak i ako se i dalje ne priključi zapadnim sankcijama, kao i da se seti želje predsednika Vladimira Putina – da u Vladu Srbije uključi više političara koji su orijentisani na razvoj odnosa sa Rusijom, piše list.

Dnevnik navodi da je glavni partner Vučićeve Srpske napredne stranke – Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića, koji se u Srbiji smatra „jednim iz ključnih proruskih političara“.

List međutim, ukazuje na izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da nema nikakvog dogovora o tome da će Dačić biti premijer.

(beta)