in

Rusija ima plan – NATO mora da se pripremi na duge staze

Rusija ima plan – NATO mora da se pripremi na duge staze

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirčea Džoana, rekao je danas da se Rusija sprema za produženi rat.

On je naveo da bi stoga Alijansa morala da se pripremi da „na duge staze“ podrži Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno.

Na sednici Vojnog komiteta načelnika odbrane sa vojnim rukovodstvom Alijanse, Džoana je rekao da zemlje NATO moraju više da ulažu u odbranu, pojačaju industrijsku proizvodnju i iskoriste nove tehnologije kako bi se pripremile za buduće ratove, prenosi Rojters.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Nema naznake da su se ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina promenili. Godina pred nama će biti teška i moramo da podržavamo Ukrajinu koliko god bude potrebno“, rekao je Džoana, koji tvrdi da je Rusija mobilisala više od 200.000 dodatnih vojnika.

Načelnik generalštaba vojske SAD Mark Mili, sastao se danas sa glavnim vojnim oficirom Ukrajine, generalom Valerijem Zalužnijem, na nepoznatoj lokaciji u jugoistočnoj Poljskoj, u blizini ukrajinske granice.

Očekuje se da će Zalužnijevu zabrinutost preneti drugim vojnim učesnicima na sastanku.

Milijev sastanak sa Zalužnijem je brzo dogovoren kada je juče postalo jasno da neće moći lično da prisustvuje sednicama NATO-a. Očekuje se da će sutra prisustvovati putem video konferencije.

Milijev portparol, pukovnik Dejv Batler, rekao je da Mili planira da šefovima NATO opiše „taktičke i operativne uslove na bojnom polju u Ukrajini i koje su vojne potrebe za to“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(tanjug)