in

Rusi proizveli oružje za uništavanje satelitskih terminala koje koristi ukrajinska vojska

Rusi proizveli oružje za uništavanje satelitskih terminala koje koristi ukrajinska vojska

Starlink terminali, koje Ukrajini isporučuje SpaceX Ilona Maska, u velikoj meri pomažu Oružanim snagama Ukrajine u koordinaciji trupa na bojnom polju.

Međutim, ruski inženjeri su za američki satelitski sistem pripremili pravo iznenađenje, rekao je poznati izraelski stručnjak, bivši šef tajne službe Nativ, Jakov Kedmi.

Dakle, prema rečima specijaliste, nesmetano korišćenje terminala Starlink od strane ukrajinskih trupa uskoro će biti prošlost. Kedmi je naglasio da su ruski inženjeri, pod rukovodstvom dr Alekseja Carkova, pronašli način da precizno odrede lokaciju američkih satelitskih sistema. Nakon toga, njihovo uništavanje će postati samo „tehnička stvar“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ovaj sistem nazvan je „Borščevik“ i predstavlja mobilni kompleks za pronalaženje pravca satelita.

„U stanju je da otkrije i odredi lokaciju Starlink terminala u opsegu od 180 stepeni na udaljenosti do 10 km“, rekao je stručnjak.

Kedmi je takođe naglasio da se pronalaženje pravca američkog satelitskog sistema dešava sa velikom tačnošću, a vreme detekcije je svedeno na minimum.

„Vreme pronalaženja pravca u jednoj tački je manje od dva minuta, a potpuno skeniranje, uzimajući u obzir prelazak na drugu tačku, je oko 15 minuta“, rekao je specijalista.

Sumirajući svoju misao, Kedmi je dodao da je Borščevik u stanju da odredi koordinate Starlink terminala odjednom. Dakle, masovna upotreba takvog sistema na bojnom polju može ozbiljno zbuniti mape ukrajinskih trupa i ostaviti ih, doduše delimično, bez tako važne operativne koordinacije trupa u najkritičnijem trenutku.

Webtribune.rs