in

Rusi prikazali lansiranje Iskandera – Ide ka meti VIDEO

Rusi prikazali lansiranje Iskandera – Ide ka meti VIDEO

Ministarstvo odbrane Rusije prikazalo video lansiranja rakete operativno-taktičkog kompleksa „Iskander“.

Meta su vojni objekti ukrajinske vojske u zoni specijalne vojne operacije.

Zabeležen je kadar izlaska kompleksa na startnu poziciju, a na snimcima se vide i elementi kojima je maskiran kompleks. Lanser je zatvoren posebnom mrežom koja je impregnirana hemijskim elementom koji neutrališe radio talase. Taj materijal apsorbuje signal neprijatelja i radar ne može da primeti kompleks.

Prikazan je rad komandira baterije koji prethodi lansiranju rakete i sam start rakete. Nakon što se raketa odvoji, lanser napušta poziciju. Kako su naveli u Ministarstvu odbrane, u slučaju da pozicija nije otkrivena sistem može da ostane za još jedno lansiranje.

Posada se trudi da svaki put nakon lansiranja menja poziciju. Municija se može napuniti i direktno na terenu ili na drugoj poziciji, ali to premeštanje sistema ne utiče na borbenu spremnost, ako sve vreme dobija koordinate ciljeva.

Kako je naveo komandir baterije, njegovi vojnici učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji od samog početka i mogu da ispune svaki zadatak. Kompleksi gađaju podzemne bunkere, komandne punktove, aerodrome, skladišta sa tehnikom i municijom. Balistička raketa odoleva napadima protivvazduhoplovne odbrane neprijatelja i može da uništi oklopna vozila i vojsku, čak i podzemne strukture prekrivene betonom. Takođe, u arsenalu „Iskandera“ se nalaze i krstareće rakete koje lete na veoma niskoj nadmorskoj visini.

„Operativno-taktički raketni kompleksi ‘Iskander’ su udaljeni kilometrima od linije fronta, ali neprijatelj se uvek oseća ugroženim. Za posadu nije važno u kom periodu dana se vrši lansiranje. Raketne divizije ‘Iskandera’ su 24 časa na borbenom dežurstvu“, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(sputnik)